Acasa InternationalExterne “Protectorul unificat” face victime colaterale în Libia

“Protectorul unificat” face victime colaterale în Libia

scris de Ion Petrescu
6 afisari

 “Acesta este un eveniment nefericit. Regret foarte mult pierderea de vieţi omeneşti. Situaţia pe teren este foarte fluidă. Noi am văzut, în trecut, aceste tancuri folosite de regimul lui Gaddafi pentru a ataca civili.  Noi desfăşurăm operaţiuni, în Libia, în concordanţă cu rezoluţia Consiliului de Securitate al O.N.U., cu scopul de a proteja civilii. Este şi motivul pentru care avioanele noastre lovesc echipamentul militar care ar putea fi utilizat la atacarea civililor, dar vă pot asigura că ne dăm silinţa să evităm rănirea civililor.”

Libyan rebels

Rebeli libieni

Aşa a comentat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen – într-o declaraţie acordată, în exclusivitate, postului de televiziune al Alianţei -, nefericita împrejurare în care rebeli libieni au murit, ca urmare a lovirii, din aer, a unor blindate ce păreau a fi ale armatei regimului de la Tripoli.

Concomitent, purtătorul de cuvânt a NATO, Oana Lungescu şi contraamiralul Russel Harding, locţiitorul comandantului Comandamentului Întrunit al Forţelor Aliate pentru Operaţiunea „Protectorul unificat” au susţinut o conferinţă de presă vizând situaţia din Libia. Oana Lungescu fiind la sediul Cartierului General al NATO, iar Russel Harding la Napoli, de unde s-a adresat jurnaliştilor, din Bruxelles, prin sistemul video, de teleconferinţă.

Conferinţa a marcat împlinirea unei săptămâni de când Alianţa a preluat comanda acţiunilor militare privind protecţia civililor libieni.

NATO este la comanda operaţiunii militare, dar noi ştim că nu poate fi doar o pură soluţie militară la această criză.” A fost fraza cheie a purtătorului de cuvânt al Alianţei. Motiv pentru care secretarul general al NATO va continua consultările, pe această temă, cu cei interesaţi în găsirea unei soluţii adecvate. Una fiind programată săptămâna viitoare, în Qatar, stat care, împreună cu Emiratele Arabe Unite, participă la operaţiunea aeriană de descurajare a forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, care continuă să atace zonele controlate de rebeli.

Mesajul Alianţei, pentru poporul din Libia – susţine Oana Lungescu – este clar:”Misiunea noastră este să vă protejăm pe voi, de cei care utilizează forţa militară împotriva civililor înarmaţi. Noi suntem decişi să îl împiedicăm pe Gaddafi să utilizeze blindatele şi artileria terestră împotriva voastră.”

CONTRAAMIRALUL RUSSEL HARDING

CONTRAAMIRALUL RUSSEL HARDING

La rândul său, contraamiralul Russel Harding a oferit detalii privind forţele implicate în Operaţiunea „Protectorul unificat”. La ora actuală, mai mult de 20 de nave militare şi avioane de patrulare aliate se ocupă exclusiv de misiunea de identificare şi oprire a vaselor care încearcă să încalce embargoul vizând armele destinate a ajunge în Libia.

În acelaşi timp, flota aliată a permis navelor cu ajutoare umanitare să intre în apele teritoriale libiene, „pentru a ajunge la destinaţia stabilită.

Iar operaţiunea aeriană are drept scop oprirea ofensivei trupelor guvernamentale şi încetarea confruntării acestora cu grupurile paramilitare rebele.

În săptămâna trecută, misiunile aeriene s-au intensificat. Au fost mai mult de 1500 de zboruri ale avioanelor militare aliate,  jumătate fiind pentru executarea de bombardamente asupra forţelor terestre ale armatei libiene.

Au fost lovite tancuri, transportoare blindate, baterii antiaeriene, depozite de armament şi alte facilităţi militare – precum reţelele de transmisiuni, ce asigură legătura cu zone logistice de importanţă vitală, pentru aprovizionarea unităţilor guvernului de la Tripoli -, conform strategiei NATO de a reduce forţa ofensivă a trupelor colonelului Gaddafi.

În acest context au fost lovite şi blindate utilizate de rebeli, la nord-est de localitatea Brega, aliaţii nefiind informaţi că echipajele acestora nu aparţineau armatei libiene.

Incidentul s-a produs deoarece – afirmă contraamiralul Russel Harding”situaţia, în această zonă a devenit fluidă, cu tancuri şi alte vehicule mergând în direcţii diferite, fiind astfel foarte dificil să distingi cine le conduce. Până la acest incident, noi nu am văzut tancuri folosite de Consiliul Naţional de Tranziţie, al rebelilor. Este important să subliniez că misiunea noastră este de a proteja civilii şi vom continua să lovim forţele care au potenţialul de a răni oamenii din Libia. Vreau să mai comentez o alegaţie privind un atac aerian al NATO asupra unei zone petrolifere din Libia. Doresc să vă asigur că informaţia este absolut falsă. Dar ceea ce ştim este că forţele guvernamentale au bombardat zona respectivă, pentru a întrerupe afluirea de petrol spre Tobruk.

Într-adevăr, rafinăria din Tobruk este considerată, de postul de televiziune BBC, drept „un giuvaer în coroana rebelilor”. Asta deoarece cea mai mare parte a zăcămintelor petrolifere se află în estul Libiei. Majoritatea conductelor aducând petrolul extras,  spre prelucrare, la această rafinărie.

Dacă rebelii vor continua să controleze rafinăria, atunci ei vor putea să îşi finanţeze viitorul. Săptămâna trecută, primul tanc petrolier a acostat la Tobruk, pentru a încărca întâia livrare a unei cantităţi din preţioasa bogăţie a subsolului libian.

Discreţi, liderii interimari ai rebelilor nu au nominalizat cele “trei-patru ţări europene interesate de petrolul libian.” Dar ţinta lor momentană este să aibă, la Tobruk, pentru încărcarea petrolului trecut prin rafinărie, două tancuri petroliere pe lună. Sumele câştigate din aceste livrări le-ar permite rebelilor să achite cheltuielile curente.

De altfel, Wahid Bugaighis, cel ce conduce compania petroliferă a rebelilor, a declarat că – pornindu-se de la realitatea îngheţării bunurilor şi a conturilor libiene din străinătate, a imposibilităţii accesării unor fonduri din bugetul guvernului de la Tripoli, a faptului că trebuie asigurată hrană, combustibil şi alte bunuri de strictă necesitate populaţiei, din zona controlată de rebeli – s-a decis trimiterea la export, spre ţările interesate, a unor catităţi iniţiale de petrol libian.

Loialiştii lui Gaddafi au lovit de două ori, cu bombe, rafinăria din Tobruk, în ultima săptămână. Fapt ce a generat frica muncitorilor de acolo, de a reveni la lucru. Ei speră că NATO va avea grijă, pe viitor, ca asemenea bombardamente să nu mai aibă loc.

Adevărul este că regimul din Tripoli continuă să controleze cea mai mare parte a zonei cu zăcăminte petrolifere din Libia. Numai că embargoul – instituit prin rezoluţia Consiliului de Securitate al O.N.U. şi menţinut de navele şi avioanele militare aliate – nu îi permite lui Gaddafi să vândă niciun strop din petrolul extras şi rafinat.

Ironia sorţii face ca balanţa puterii, în Libia, să nu fie înclinată de acţiunile militare, ci de controlul sondelor petroliere, sursă de câştiguri fabuloase, cu care a fost, este şi va fi finanţată puterea în această ţară.

Pentru generalii NATOangrenaţi în Operaţiunea „Protectorul unificat” – este clar că fără o intervenţie militară terestră urmează alte luni bune de confruntări armate, pe şoseaua principală, din nordul Libiei, cu sorţi schimbători de izbândă.

Victimele bombardamentelor aliate, în rândurile rebelilor, au generat, indirect, un duş rece pentru cei ce credeau că intervenţia militară străină va fi un marş triumfal spre Tripoli, iar asupra celor ce au trecut de partea rebelilor va curge doar… lapte şi miere.

À la guerre comme à la guerre!/ La război, ca la război!” spune francezul, nu şi Nicolas Sarkozy, care a tăcut în ultima săptămână, deşi şi-a dorit această demonstraţie de forţă, pentru a dobândi un al doilea mandat prezidenţial  la palatul Élysée.

A tăcut pentru că NATO nu înseamnă o suită de înstelaţi aliaţi aliniaţi să cânte „La Marseillaise” în deşertul libian.

Ci o structură militară multinaţională, care respectă întocmai mandatul conferit de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Cu limite evidente. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult