"Rusofobii" APCE respins amendamentul tezaurul României | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne “Rusofobii” din APCE au respins amendamentul privind tezaurul României

“Rusofobii” din APCE au respins amendamentul privind tezaurul României

scris de M.A.
1 afisari

Restituirea tezaurului românesc de către Rusia a fost respinsă marţi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele Dumei din Rusia, Serghei Narîşkin, şi-a anulat deplasarea la APCE, denunţând “rusofobia” organizaţiei.

“Rusofobii” din APCE au respins amendamentul privind tezaurul României

“Rusofobii” din APCE au respins amendamentul privind tezaurul României

Amendamentul a fost depus la raportul privind îndeplinirea de către Moscova a obligaţiilor asumate către Consiliul Europei, realizat de coraportorii APCE pentru Rusia, György Frunda şi Andreas Gross, raport care va fi adoptat marţi după-amiază, la Strasbourg, de plenul APCE. Senatorul PDL Viorel Badea a precizat, pentru Mediafax, că amendamentul este motivat de „evoluţia prea puţin satisfăcătoare a negocierilor româno-ruse cu privire la tezaurul României depozitat la Moscova”. Potrivit acestuia, autorităţile ruse au refuzat dialogul legat de ultimul raport APCE referitor la Rusia, elaborat în 2004, prin care se făcea trimitere la necesitatea returnării către România a stocului metalic al BNR.

În textul amendamentului consemnat şi de deputaţi APCE din Ungaria, Cipru, Lituania şi Republica Moldova se menţionează că evacuarea din 1917 a fost făcută „în baza unui agrement bilateral între autorităţile României şi Rusiei, atunci când cele două ţări erau aliate şi guvernul Rusiei garanta securitatea transportului, siguranţa depozitului, precum şi returnarea către România a acestui tezaur„.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat marţi, la Strasbourg, o rezoluţie care cere Rusiei o mai bună respectare a democraţiei şi drepturilor omului. Un proiect de “recomandare”, mai restrictiv, prezentat de raportorii pentru acest text, dar care a fost sever criticat de reprezentanţii Rusiei, nu a obţinut în schimb majoritatea calificată de două treimi necesară pentru adoptare. Raportul privind “respectarea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse” – primul de acest tip din 2005 – a fost adoptat cu voturile a 161 de parlamentari din cei prezenţi. 41 au votat “împotrivă”, iar şapte s-au obţinut.

Cererea privind o “recomandare” – care ar fi fost adresată Comitetului de Miniştri “de a acorda toată atenţia necesară chestiunilor şi preocupărilor abordate” în această rezoluţie care cuprinde peste 500 de puncte a fost votată de 121 de parlamentari din cei prezenţi, însă 74 s-au pronunţat împotrivă, iar 11 s-au abţinut. În rezoluţie, APCE solicită în special “eliberarea imediată” a membrelor grupului Pussy Riot, a căror condamnare recentă la câte doi ani de închisoare a fost calificată “vizibil disproporţionată”. Rusia este membră din 1996 a acestei organizaţii paneuropene care reuneşte 47 de state.

La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele Dumei din Rusia, Serghei Narîşkin, şi-a anulat deplasare la Strasbourg, unde urma să susţină luni un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), denunţând “rusofobia” din această organizaţie. Narîşkin, om de încredere al preşedintelui Vladimir Putin, cu care a lucrat înainte de a fi numit preşedinte al Dumei, a confirmat atunci anularea vizitei şi discursului. “Pe măsură ce se apropia data deschiderii sesiunii, am simţit că propunerile mele strategice ar fi avut puţine şanse de a fi ascultate de o serie de lideri ai Adunării Parlamentare şi de delegaţii rusofobe”, a declarat Narîşkin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult