Acasa InternationalExterne “Ziua pământului” palestinian: Forţele israeliene mobilizate masiv

“Ziua pământului” palestinian: Forţele israeliene mobilizate masiv

scris de Stefan Galai
2 afisari

Israelul se pregăteşte pentru “Ziua pământului” palestinian.

Poliţia şi armata israeliene erau mobilizate masiv joi, în ajunul manifestaţiilor prevăzute în Israel, Teritoriile Palestiniene şi în Ierusalimul de Est cu ocazia “Zilei pământului” palestinian, informează AFP, preluată de Agerpres.

Arabii israelieni sărbătoresc în fiecare an pe 30 martie “Ziua pământului” palestinian (Yom al-Ard). Numeroase apeluri care îndeamnă la proteste paşnice au fost lansate în acest an.

Purtătorul de cuvânt al armatei a anunţat într-un comunicat închiderea Cisordaniei cu începere de joi seara până vineri seara, “ca urmare a instrucţiunilor Ministerului Apărării şi previziunilor referitoare la situaţia securităţii”. În cursul acestei perioade, palestinienii nu vor avea permisiunea de a se deplasa în Israel, cu excepţia cazurilor umanitare şi a persoanelor care necesită tratament medical.

Închiderea Fâşiei Gaza, care a fost impusă odată cu preluarea, în iunie 2007, a controlului în zonă de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas, va fi şi mai strictă.

Cea mai importantă manifestaţie va avea loc la Deir Hanna, în Galileea, nordul Israelului. Alte marşuri vor fi organizate după rugăciunea de seară în numeroase locuri din Cisorodania şi Fâşia Gaza, precum şi în Ierusalimul de Est, anexat.

Palestinieni şi simaptizanţi ai cauzei lor din Iordania şi Liban au anunţat că doresc să se deplaseze spre graniţe în cadrul unui “Marş internaţional asupra Ierusalimului”.

Israelul a avertizat manifestanţii că orice tentativă de forţare a frontierei va fi asupra pedepsită.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult