Acasa InternationalExterne „Primăvara siriană”: o nouă revoluție zdruncină lumea arabă

„Primăvara siriană”: o nouă revoluție zdruncină lumea arabă

scris de Adrian Pătruscă
1 afisari

Damascul promite reforme politice, dar face masacru la Deraa, focarul revoltei împotriva regimului lui Bashar el-Assad. Peste o sută de morți și arestări în masă.

Siria pare să fie următoarea victimă a dominoului arab

Foto: Le Figaro

Pe Facebook, „The Syrian Revolution 2011” cheamă la manifestații masive vineri,, în toate orașele din Siria, împotriva refimului lui Bashar el-Assad. Reformele anunțate joi seara de regim sunt considerate insuficiente de opoziție.

În timpul zilei, mii de manifestanți au participat la înmormântarea victimelor represiunii de la Deraa, un orășel din sud, teatru al unor confruntări violente în ultimele zilem scrie Le Figaro.

Mitingul din această vineri se anunță ca un test important pentru putere, potrivit unui observator sirian, care, ca și mulți alți compatrioți, se întreabă dacă valul revoluțiilor arabe va mătura și regimul din Siria, aflat la putere de 40 de ani.

„Pentru moment, nici unul dintre marile orașe nu este preocupat de schimbare și manifestațiile sunt destul de izolate”, declară o locuitoare din Alep. În vreme ce mici manifestații, repede împrăștiate, s-au produs din 15 martie încoace în mai multe localități, inclusiv capitala Damasc, mișcarea a luat deodată amploare la Deraa, 120 de kilometri mai la sud, unde sunt reunite toate ingredientele unui coctail exploziv al „promăverilor arabe” sunt adunate: șomaj, corupție, inflație, liberalizare economică necontrolată, îmbogățiri nerușinate ale membrilor clanului de la putere, îngrădirea libertăților… Arestarea puștilor, autori ai graffiti-urilor antiregim a turnat gaz peste foc. Bilanțul represiunilor este de zeci de morți.

Confruntate cu contestații fără precedent de la sângeroasa înăbușire a revoltei Fraților musulmani la Hama în 1982, autoritățile siriene încearcă să liniștească apele. Strategia lor, enunțată de Buthaina Șaaban, consilieră a președintelui, se reduce la trei puncte: presa străină exagerează ceea ce se întâmplă la Deraa; elemente „din exterior” manipulează manifestanții – ale căror cereri sunt totuși calificate drept legitime – în scopul „destabilizării” Siriei; președintele Assad va pune în practică „imediat” o serie de de reforme.

După destituirea guvernatorului din Deraa și constituirea unei comisii de anchetă pentru pedepsirea asasinatelor, Șaaban a anunțat o creștere a salariilor funcționarilor publici și mecanisme „eficiente” de luptă împotriva corupției. Ea a spus că este în studiu și ridicarea stării de urgență, în baza căreia Partidul Baas guvernează de 40 de ani.

Prin aceste gesturi, Bașar el-Assad vrea să apară drept un președinte sensibil la dorințele poporului său. Căci, spre deosebire de Mubarak, Ben Ali sau Gaddafi, tânărul șef de stat nu a epuizat încă rezervele de încredere ale populației. O parte continuă încă să creadă că el poate fi omul providențial al schimbării și își îndreaptă criticile spre vărul său Rami Makluf.

Dar moții de la Deraa ar putea să fi stricat această imagine. „Majoritatea sirienilor nu știe încă pe ce picior să danseze”, mărturisește un intelectual din Damasc. Puține sunt elitele care se declară pe față disidente: figurile opoziției sunt fie anonime – tineretul de pe Twitter – fie vechi militanți, precum Riad el-Turk, fie exilați.

Potrivit unui tânăr sirian, al cărui tată a petrecut ani întregi în pușcărie, regimul este condamnat la un eșec mai mult sau mai puțin rapid. „Este sfârșitul excepției siriene teoretizate de Assad”, spune el. Pentru alții, povara fricii este mai mare în Siria decât în altă parte: „Dacă frica de represiune s-a mai redus, minoritățile comunitare, mai ales creștinii, dar și comunitatea oamenilor de afaceri, se tem ca țara să nu cadă în haosul și violențele confesionale din Irak. Această temere este întreținută cu măiestrie de minoritatea alauită, într-o țară majoritar sunită”, notează un analist de la Damasc.

31 comentarii

Pandosu 25-03-2011 - 00:49

Ce revolutie in siria? Siria nezii nu au cum sa faca revolutie, nu au curajul sa porneasca o revolutie in siria.daca s-ar porni o revolutie in siria, sau un miting, sau macar o manifestare de opozitie, s-ar soldat de la bun inceputul revolutiei sau miscarii de opozitie cu multe victime. Sunt sigur ca nu exista posibilitatea de revolutie in siria !
Mai ziar de stiri online, maine poimaine o sa ziceti ca turcii or safaca o revolutie online !
hahahahahahahahaha

Auzi la ei Revolutie in siria ! Revolutie in siria Revolutie in siria Revolutie in siria numai revolutii visati! ca sa aveti ce scrie!!! nu?

Caramache 25-03-2011 - 17:10

Este manareala americana si evreiasca. Vor sa schimbe toata clasa politica din tarile arabe, ca sa poata declansa mai comod atacul contra Iranului.

george 25-03-2011 - 17:49

Mai shmoculache,in Tunisia,Libia,Egypt este mana americano-evreiasca?
Egyptul,Arabia Saudita si in generala tarile cu Islam sunnit sunt impotriva Iranaului.
Mai documenteaza-te,nu arunca tot raul din lume numai pe evrei si americani…..
Raul s-a produs global din cauaza unui singir conducator tembel numit OBAMA……….

u s 25-03-2011 - 21:31

Georgeberg, ia-ti un nume de sobolan asa cum esti de fapt si lasa smecheriile astea de doi lei.

diaconescu 25-03-2011 - 22:56

Sobolan esti tu, mata si tatau care te-a facut.
La ce sa te astepti dela o haimana cu computer?

u s 26-03-2011 - 00:18

Pune-ti ma starpitura nume de perciunat nespalat ce esti ma, nu de roman.

Sue Ellen 26-03-2011 - 01:17

Sobrule, MERITI GRADUL DE GENERAL. Esti UNIC. Meriti sa fii protejat pentru abilitatile tale personale si unice. La Mai Mare !!!!

Traiasca Romania !!!!

diaconescu 26-03-2011 - 09:16

u s

26-03-2011 at 00:18

Pune-ti ma starpitura nume de perciunat nespalat ce esti ma, nu de roman.
==========================================================
Mai gunoiule,cu indivizi pitici si creier infectat ca al tau mie rusine sa fiu roman.
Toti cei care nu gandesc ca tine (sobru+sobru) sunt sobolani sau perciunati.
Perciunatii nu au criza eceonomica,produc,realizeaza ce nu fac multi in lume,ura voastra este invidia,complexele de inferioritate,prostia si antisemitismul,ceeace nu sunt eu si multi ca mine.Cu astfel de manifestatii si ideologii,se va duce de rapa Romanica noastra a carei populatie cca.15% traiesc azi in diaspora si fac casa buna cu acesti sobolani:-)perciunati destepti si bogati,care ii iubesc pe romani.Acasa romanul este prapadit,in diaspora e domn cu bani.
Hai sictir idiotilor!!!!

Ciu Huhu 26-03-2011 - 15:50

ma boule Diaconescu, Spiridon… evreu cu nick-uri romanesti, sictirr in ma-ta spurcatule!

george 26-03-2011 - 19:52

Ce ai mai cu Diaconescu?,are dreptate.Ce te-a apucat azi, nu ai facut electroshok?

Ciu Huhu 26-03-2011 - 20:20

George tu esti evreul cu multe nick-uri, esti si Diaconescu do Spiridon si…!

u s 26-03-2011 - 20:09

Sobolinsky puti. Ti-am zis ca va tradeaza duhoarea.
Voi nu produceti nimic, sinteti niste paraziti si atat, va ocupati cu furatul, mintitul si inselatul. Uite-te si tu animalule, ca si pe forumul asta faci ce spun eu. Iti dai animalule nume romanesc si semnezi cu sapte nickuri. Mars d-aici imputitule.

george 26-03-2011 - 20:40

Nai sobrule,tu crez9i lumea chiar atat de tampita ca tine.Stilul te tradeaza,faci Ploiestiul de rusine.Fierbi de antisemit cretin.
Scrie si tu cu fratii tai de pe acest forum ceva legat de actual,de subiect.
Nu observi ca pe toti care ii numesti mai sus sobolani au stil gramatical si stiu mai bine decat noi limba romana.
Sunt destepti mai,poti sa crapi de ciuda ca tot o sa crapi!!!!!

u s 26-03-2011 - 20:58

Sobolinsky, vad ca nu te cumintesti(nu ca as spera asta de la un animal) insa nu stiu la ce te referi cand zici ca ma tradeaza stilul. Nu mai semnez urbos pentru ca nu m-au mai lasat sa-l folosesc(nu m-ar mira sa fi facut voi reclamatie, ca va sta in caracterul ala infect), insa tocmai stilul(de altfel stralucitor) face sa fiu recunoscut imediat.
Antisemit nu sint pentru ca antisemitism nu exista, e un cuvant inventat fara baza logica si reala, exista rasism, xenofobie, dar eu nu-s nici rasist(cum sint taman ji dovii) si nici xenofob(in Ji dania cati straini neevrei iau cetatenie sau sint acceptati?), in schimb, ca orice om normal, detest mincinosii, hotii, criminalii, sarlatanii, rasistii, xenofobii, iar daca toatea astea sint tarele voastre, atunci nu-i vina mea si nici a altora care va detesta. In rest, ramane cum am stabilit.
Enervant e ca acuma, dupa ce am comunicat cu d-alde matale, iar trebuie sa dau cu spirt pe tastatura…

u s 26-03-2011 - 21:07

Si apropo despre cat de destepti sinteti, de exemplu tu. Pai ma dobitocea, uite la aia de mai inainte(asta daca nu esti tot tu) pe care-i fac eu sobolani, ei se tot chinuie sa se dea romani, iar tu ca prostul recunosti ca-s ji-dani. Zi si tu acuma, cat poti fi de prost?
Hai mars ca deja te destepti daca mai stai prin preajma mea.

diaconescu 26-03-2011 - 21:04

Mai georgica!Dai in p…masii nu vezi ca astia sunt gunoailele dela fosta Ziua?
Ei au fost cauza disparitiei acelui ziar,tot ei vor distruge si pe acesta.
O sa inceapa,ca are cine sa inceapa protestele si obiectiile impotriva acestei clici rasiste,comuniste securiste.Astia sunt neam de tzigani imputiti,care isi leapada excrementele cerebrale pe aceste forumuri,pur sange Romania.
In niciun ziar de alta limba in lume nu sunt virusi ca astia de aici.
Nu observati ca niciunul din evreii dela ziua,baieti simpatici nu apar deloc pe aici,precum Roy,Carol,Nelu ,b.d,Emi,etc,

u s 26-03-2011 - 21:13

Iar acuma recunosti ca ziarul ZIUA a disparut din cauza oracaielilor si schelalaielilor voastre, ma animalule?

Ciu Huhu 27-03-2011 - 16:08

George asta-i Carol care avea obiceiul sa aiba mai multe nick-uri, tot el e si Spiridon si Diaconescu…!
Numai un om necinstit, escroc se poate ascunde dupa mai multe nickuri!

Spiridon 27-03-2011 - 16:16

doi liberali-securisti-fesenisti!

Ciu Huhu 27-03-2011 - 17:00

Puscaria va asteapta ba securistilor-pedelisti-comunisti-portocalii, dupa alegeri, lacustelor ati distrus totul pe unde ati trecut!

george 28-03-2011 - 23:10

Mai Pulica,tu crezi s-au esti sigur ca e Carol????????
Eu szic ca tot tu esti jucandu-te cu nickuri si comentarii din lipsa de ocupatie.
De tam[it te stie toata lumes siiii de psihopat deasemeni…….

Ciu Huhu 28-03-2011 - 23:38

Sugi vesnic p…a jegule George evreu (Carol) cu multe nick-uri!

radulescu 29-03-2011 - 15:39

Eu o sa-mi cer scuze dela acel Carol fanttoma al tau si te bag in p…matii adanc de tot!!!!
Hai sictir!

radulescu 29-03-2011 - 15:40

Traiasca Baescu si baietii lui!!!!!!!!!!!!!!!!!!

radulescu 29-03-2011 - 15:40

Traiasca Baescu si baietii lui!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ciu Huhu 29-03-2011 - 16:51

Jegule ca..at Carol, Radulescu… sugi vesnic pu..le lui Basescu si ale baietilor lui, ptiu spurcatule!

diaconescu 26-03-2011 - 21:12

Georgica,tot in Filadelfia iti faci traiul?

u s 26-03-2011 - 21:16

Da ma, tot acolo, langa marea moarta, ca pana si p-aia ati omorat-o, criminalii dreacu.

diaconescu 26-03-2011 - 21:19

Tu esti George,mai pleava?
Ce are sula cu prefectura?
Hai siictir,ma duc sa ma pish,vrei un gat?

Timotei 29-03-2011 - 07:41

Asta, Assad asta, cica e inca si mai guguman decat Huhu si Sobru combinati

Ciu Huhu 29-03-2011 - 15:36

Dispari spurcatule portocaliu basist!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult