Acasa InternationalExterne 11 septembrie – ziua terorismului? Explozie la Benghazi la un an de la atac

11 septembrie – ziua terorismului? Explozie la Benghazi la un an de la atac

scris de Z.V.
3 afisari

O explozie puternică s-a produs ȋn dimineaţa de miercuri, 11 septembrie, în faţa unei clădiri depinzând de Ministerul libian de Externe la Benghazi.

11 septembrie – ziua terorismului? Explozie la Benghazi la un an de la atac (foto;telegraph.co.uk)

Imediat nu se ştia dacă explozia, care se pare că a fost provocată de o maşină-capcană potrivit aceloraşi surse, s-a soldat cu victime.  Explozia a distrus o mare parte a clădirii şi a provocat pagube importante sediului local al Băncii centrale, situat în apropiere, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.

După îndepărtarea de la putere a lui Muammar Kadhafi, în octombrie 2011, Benghazi, locul de unde a pornit revoluţia libiană, a fost teatrul mai multor explozii şi unui val de asasinate şi atacuri vizând judecători, militari şi poliţişti care au servit în timpul fostului regim.Aceste atacuri sunt atribuite în general islamiştilor radicali, ca cele de la 11 septembrie 2012 împotriva consulatului american.

Explozia coincide cu marcarea unui an de la atacul împotriva Consulatului Statelor Unite la Benghazi, în care au fost ucişi ambasadorul american şi trei agenţi americani. Casa Albă a adus marţi un omagiu celor patru americani ucişi în atentatul comis la Bengazi (Libia) în urmă cu un an, într-un mesaj care subliniază totodată asupra măsurilor de securitate adoptate pentru miercuri, cu ocazia marcării a 12 ani de la atacurile de la 11 septembrie.

Data de „11 septembrie este o zi de amintire, de 12 ani, atât pentru americani, cât şi în lume”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane, citat într-un comunicat. „Evenimentele de anul trecut, în care am pierdut patru americani curajoşi – (ambasadorul în Libia) Chris Stevens, Sean Smith, Glen Doherty şi Tyrone Woods – au adus mai aproape de noi realitatea dificultăţilor cu care ne confruntăm în lume”, a adăugat Carney. „La apropierea acestei zile, continuăm să plângem moartea colegilor noştri şi să le onorăm simţul datoriei”, a subliniat purtătorul de cuvânt, reiterând angajamentul Statelor Unite de a-i „face să dea socoteală în justiţie pe autorii atentatului de la Benghazi„.

Carney a mai spus că preşedintele Barack Obama a discutat cu echipa sa în domeniul securităţii naţionale măsurile adoptate pentru marcarea a 12 ani de la atentatele de la New York şi Washington, revendicate de Al-Qaida, soldate cu aproximativ 3.000 de morţi. Conform mediafax, atacul de la Benghazi a declanşat o adevărată furtună politică, timp de mai multe luni, între administraţia democrată şi opoziţia republicană din Congres, care suspectează Executivul că a vrut să treacă sub tăcere caracterul „terorist” al acestui atentat, pentru a nu afecta bilanţul în domeniul securităţii naţionale al lui Obama, la acea vreme în plină campanie pentru realegerea ca preşedinte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult