Acasa InternationalExterne UPDATE: Mark Gitenstein: Un mediu de afaceri benefic are nevoie de un sistem juridic necorupt

UPDATE: Mark Gitenstein: Un mediu de afaceri benefic are nevoie de un sistem juridic necorupt

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

UPDATE: Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, sustine ca Romania are nevoie de o incurajare a dezvoltarii sectorului privat, insa, pentru a avea un mediu de afaceri benefic este nevoie de un sistem juridic transparent, lipsit de coruptie.
„De aceea eu si colegii mei de la Ambasada SUA investim atat de mult timp si atat de multa energie pentru incurajarea dezvoltarii sectorului privat, nu doar ajutand companiile americane sa intre pe piata din Romania si sa prospere, ci sustinand un mediu de afaceri benefic companiilor americane si romanesti. Pentru aceasta este nevoie de un sistem juridic transparent, lipsit de coruptie si de un guvern care ia decizii previzibile si rationale”, a afirmat amabasadorul SUA la Bucuresti, la aniversarea a 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si SUA, conform discursului prezentat in Buletinul informativ al Ambasadei.

“Asa cum a declarat presedintele Parlamentului European, aflat aici, in Bucuresti saptamana trecuta, ‘Romania trebuie sa isi vindece economia, iar pentru a face acest lucru, trebuie sa luam medicamente care au un gust rau, dar care sunt necesare’”, a tinut sa aminteasca Mark Gitenstein. El a atras atentia asupra faptului ca: „Astazi, in Romania, doar 22% din populatie lucreaza in sectorul privat. Comparati acest procent cu cele din tarile vecine de succes: 43% in Germania, 40% in Slovenia sau 36% in Ucraina. Din acest punct de vedere, Romania este cu doar jumatate de procent inaintea Moldovei, care abia incepe sa isi dezvolte economia de piata”.

„Astazi, ca si in ultimii 130 de ani, prioritatea Statelor Unite este aceea de a vedea Romania devenind o democratie eficienta sustinuta de o piata libera activa, transparenta si eficienta. Pentru a reusi, Romania trebuie nu doar sa-si reduca deficitul, asa cum i-au cerut Fondul Monetar International si alte organizatii internationale de creditare, ci si sa isi largeasca sectorul privat”, a subliniat amabasadorul, insistand ca „fara o economie eficienta si robusta, niciuna dintre aceste initiative strategice sau aliante din care Romania face parte, nu este sustenabila”.

Acum, in 2010, Guvernul SUA si Guvernul Romaniei spera ca romanul obisnuit, oricine ar fi el, isi va putea realiza visurile chiar aici, in frumoasa Romanie, poate chiar in Botosani, ori in Bucovina, regiunea manastirilor pictate, sau in minunata Delta a Dunarii, unde mi-am petrecut weekendul. Ne dorim sa isi realizeze visurile aici, in Romania, nu la 8.000 de kilometri departare”, a mai aratat Mark Gitenstein.

––––––––––––-

Romania celebreaza, la 14 iunie 2010, 130 de ani de relatii diplomatice cu Statele Unite ale Americii. Stabilirea de relatii diplomatice cu SUA a insemnat un pas important pentru Romania pe calea modernizarii institutionale si a determinat sporirea prestigiului ei international.

Romania si Statele Unite ale Americii au stabilit relatii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agentie diplomatica, pentru ca doua luni mai tarziu acestea sa fie ridicate la nivel de legatie. Relatiile diplomatice au fost intrerupte la 12 decembrie 1941 si au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legatie. La 1 iunie 1964, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost ridicate la nivel de ambasada. 

Ca urmare a obtinerii independentei totale a Romaniei in 1878, secretarul de stat al SUA, W. M. Evarts, a ridicat nivelul de reprezentare a Americii la Bucuresti la rangul de legatie, numindu-l pe Eugene Schuyler in calitate de agent diplomatic si consul general, la 2/14 iunie 1880.

La 18 noiembrie 1880, la Washington, in fata presedintelui S.U.A. Rutherford B. Hayes, a fost notificata dobandirea si recunoasterea internationala a independentei Romaniei, de catre trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu. Misiunea trimisului Sergiu Voinescu a reprezentat, in fapt, prima misiune diplomatica a unui roman in S.U.A., acesta fiind primul diplomat roman primit oficial de presedintele S.U.A.

“Relatia bilaterala a Romaniei cu SUA a cunoscut de-a lungul timpului o dezvoltare constanta. Statul american a fost atat un aliat ferm, sustinator al Romaniei in procesele de aderare la Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana, cat si un prieten statornic. Cooperarea excelenta din prezent, la nivel politic, militar, economic si cultural, sta sub semnul Parteneriatului Strategic incheiat, in 1997, intre cele doua tari. Statele si popoarele roman si american impartasesc valori democratice comune si un profund respect pentru statul de drept”, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Evolutiile recente din relatia bilaterala imprima o calitate superioara Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, contribuind la aprofundarea si substantierea suplimentara a acestuia. Dorinta comuna de consolidare si extindere a Parteneriatului Strategic, prin intensificarea cooperarii bilaterale intr-o arie larga de domenii – politic, militar/de aparare, economic, cercetare, tehnologie, stiinta si educatie, contacte people-to-people -, a reiesit, de altfel, cu claritate din discutiile purtate recent, la Washington, de ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, cu inalti oficiali americani.

Pentru marcarea acestui important moment in relatia bilaterala, Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Ambasada SUA, organizeaza, la 14 iunie 2010, incepand cu ora 11.00, la sediul Academiei Romane, o Sesiune Aniversara de comunicari stiintifice, precum si o expozitie de documente diplomatice relevante pentru istoria relatiilor romano-americane. La eveniment vor participa secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, E.S. dl. ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, membri ai corpului diplomatic, istorici si academicieni.

Documentele de arhiva care alcatuiesc expozitia, alaturi de prezentarile istorice din cadrul sesiunii aniversare ofera posibilitatea evocarii unora dintre aspectele cele mai importante ale istoriei raporturilor Romaniei cu SUA, in complexitatea lor. in cadrul sesiunii, vor prezenta comunicari stiintifice istoricii romani Vasile Puscas si Liviu Tarau si istoricul american Keith Hitchins, de la Universitatea din Illinois.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult