Acasa InternationalExterne 20.000 de militari israelieni în Cipru: Tel-Aviv dezminte

20.000 de militari israelieni în Cipru: Tel-Aviv dezminte

scris de M.A.
9 afisari

Ministerul israelian al Afacerilor Externe a dezminţit oficial o informaţie apărută în mass-media de la Ankara, potrivit căreia, în Cipru, vor fi trimişi 20.000 de militari israelieni.

20.000 de militari israelieni în Cipru: Tel-Aviv dezminte

20.000 de militari israelieni în Cipru: Tel-Aviv dezminte (foto: en.chinagate.cn)

„Relatările agenţiei turce Anadolu nu au niciun fel de temeiuri şi sunt departe de a fi reale. Israelul nu îşi va trimite soldaţii în Cipru”, se menţionează în declaraţia MAE israelian.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu (Aanatolia) de la Ankara, premierul israelian ar fi cerut guvernului Republicii Cipru să permită dislocarea a până la 20.000 de militari, pentru protecţia unei conducte de gaz natural şi a unui terminal, ce ar urma să fie construite în sudul insulei. Agenţia turcă precizează că a fost încheiat inclusiv un acord de coperare militară.

Preşedintele cipriot Demetris Christofias a denunţat luni, la Viena, “atitudinea inacceptabilă” a Turciei vecine, care refuză să recunoască Republica Cipru în timp ce Nicosia se pregăteşte să-şi asume la 1 iulie preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene. Demetris Christofias speră că Ankara îşi va onora angajamentele asumate faţă de UE, în timp ce Turcia, care încearcă să adere la Uniune, a ameninţat că va contesta relaţiile sale cu cei 27 în timpul preşedinţiei cipriote. Luările de poziţie ale Turciei, “care se gândeşte la ameninţări”, nu sunt constructive, a declarat şeful statului cipriot în timpul unei conferinţe de presă.

De asemenea, recent, ministerul turc de Externe a chemat consorţiile care au răspuns apelului de oferte lansat de Republica Cipru privind explorarea de hidrocarburi în largul insulei să se retragă de la licitaţie, avertizând că acestea vor fi excluse de la orice proiect de cooperare în Turcia. Comunicatul mai precizează că va fi exclusă participarea la viitoarele proiecte energetice din Turcia a companiilor care vor coopera cu administraţia cipriotă greacă. Ciprul a anunţat vineri, 11 mai, că 15 societăţi şi consorţii au depus oferte la licitaţia referitoare la 12 blocuri de explorare de hidrocarburi în largul insulei. Turcia şi-a manifestat în mai multe rânduri opoziţia faţă de aceste explorări, pe care le-a calificat drept ilegale.

Ciprul este divizat din iulie 1974, când Turcia a invadat nordul insulei ca urmare a unei lovituri de stat puse la cale de către naţionalişti ciprioţi-greci susţinuţi de junta coloneilor aflată la putere în acea vreme la Atena şi care viza unirea insulei cu Grecia. Turcia nu recunoaşte Ciprul ca stat suveran, în timp ce Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Ankara. Între comunităţile cipriotă-greacă şi cipriotă-turcă au loc negocieri sub egida ONU în vederea reunificării insulei, dar nu s-a obţinut niciun progres tangibil cu privire la subiecte sensibile, precum dreptul de proprietate şi garanţiile de securitate.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult