Acasa InternationalExterne 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Vatican

90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Vatican

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a participat marti, 7 decembrie, la o sesiune aniversară consacrată împlinirii a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun, alături de Nunţiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano. Evenimentul a fost organizat de MAE în colaborare cu Nunţiatura Apostolică în România şi a cuprins o sesiune aniversară de comunicări şi o expoziţie de documente diplomatice relevante pentru istoria bilaterală.


Cu ocazia momentului aniversar au rostit discursuri despre istoria relaţiilor bilaterale şi a perspectivelor de dezvoltare a acestora ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, Nunţiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano şi prof. univ. dr. Marius Ioan Bucur, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. De asemenea, la eveniment au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, personalităţi politice, reprezentanţi ai comunităţilor academice, religioase, ai societăţii civile şi ai mass-media.

 

În discursul său, ministrul Afacerilor Externe si-a exprimat speranţa că, într-un viitor cât mai apropiat, va putea să se materializeze vizita în ţara noastră a Papei Benedict al XVI-lea. „Considerăm că Biserica poate juca, în continuare, un rol important în domenii precum: incluziunea socială, asistenţa caritabilă şi medicală, educaţie, cultură şi ne propunem să sprijinim eforturile întreprinse în această direcţie”, a mai subliniat şeful diplomaţiei române. Teodor Baconschi a relevat „importanţa relaţiei dintre România şi Sfântul Scaun, din mai multe considerente care ţin şi de existenţa şi constituirea în peninsula italiană a unei vaste comunităţi româneşti”.

„Fără vizita Papei şi fără capacitatea singurei Biserici Ortodoxe de cultură şi limbă latină de a se deschide într-un dialog ecumenic, frăţesc şi sincer cu lumea catolică, românii din Italia nu ar mai fi avut astăzi parte de ospitalitatea liturgică deosebit de generoasă pe care o oferă Biserica Catolică şi bineînţeles Conferinţa Episcopală Italiană. Suntem recunoscători Sanctităţii Sale, Benedict al XVI-lea pentru această linie de ajutorare fraternă a organizării Bisericeşti a românilor care trăiesc astăzi în Italia”, a mai subliniat şeful diplomaţiei române.

Ministrul român al Afacerilor Externe a transmis, de asemenea, că „am primit chiar ieri semnalul că acest proces care este şi juridic, instituţional dar şi politic de recunoaştere a Episcopiei Ortodoxe Române din Italia se apropie de sfârşit.” Si-a exprimat speranţa că „la începutul anului viitor, Episcopia Ortodoxă Română va fi recunoscută de Guvernul italian cu nişte consecinţe inclusiv în planul asistenţei financiare pentru comunităţile noastre. A subliniat că „fără îndoială că lobby-ul făcut de Sfântul Scaun şi de Episcopii italieni au avut un rol major, în acest sens” 

Relaţii şi în Evul Mediu 

La rândul său, Nunţiul Apostolic în România a evocat momentele importante din istoria relaţiilor bilaterale subliniind că „acestea sunt o dovadă a importanţei dimensiunii religioase care a fost permanent prezentă în istoria şi viaţa poporului român”. A adăugat că „această aniversare a 90 de ani de relaţii diplomatice ne dă speranţe că relaţiile dintre naţiunea română şi Sfântul Scaun va fi o sursă de inspiraţie, în viitor, pentru cooperare şi prietenie” şi a relevat că „aşa după cum bine se cunoaşte, unul dintre obiectivele majore ale Sfântului Scaun şi, în consecinţă pentru Nunţiu Apostolic, este promovarea şi intensificarea relaţiilor frăţeşti cu Biserica Ortodoxă Română”. „În acest context, unul dintre domeniile de colaborare dintre cele două Biserici Surori – având în zilele noastre o importanţă particulară – se referă la protejarea rădăcinilor creştine ale Europei şi a valorilor Creştinătăţii în societate”, a subliniatArhiepiscopul Francisco-Javier Lozano. Nunţiul apostolic aevocat „vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România din 1999”, mulţumind ministrului Teodor Baconschi, pe atunci ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, pentru contribuţia la „ prima prezenţă a unui Suveran Pontif într-o ţară cu majoritate confesională creştin-ortodoxă”.

Relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun coboară în istorie până în perioada Evului de Mijloc, ilustrativă fiind în acest sens corespondenţa dintre Scaunul Apostolic şi domnitorii Ţărilor Române. Corespondenţa Suveranilor Pontifi cu domnii Ţărilor Române datează încă de la începutul veacului al XIV-lea, cu puţină vreme înaintea momentului fondării statelor feudale româneşti de sine stătătoare. În secolele XIV-XV, relaţiile sunt informate de un obiectiv comun: lupta împotriva expansiunii otomane şi dorinţa Vaticanului de întemeiere de alianţe ale statelor creştine din centrul şi apusul Europei. Evocatoare este, din această perspectivă, corespondenţa dintre papa Sixt al IV-lea şi domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare, calificat de Suveranul Pontif drept „atlet al lui Cristos” (scrisoare adresată domnitorului român, la 31 martie 1475, în urma victoriei lui Ştefan în bătălia cu turcii de la Podul Înalt -10 ianuarie 1475). Sau scrisoarea papei Clement al VIII-lea adresată lui Aron Vodă, în care, între altele, se făceau referiri la latinitatea românilor: “Sunteţi urmaşi ai latinilor şi italienilor şi desigur doriţi şi voi gloria strămoşilor voştri”. Ori calificarea de către acelaşi Suveran Pontif a domnitorului Mihai Viteazul drept „unul din cei mai viteji, puternici, valoroşi şi înţelepţi principi ce trăiesc azi”. 

1920 – Legaţia României pe lângă Sfântul Scaun 

La 1 iunie 1920 este înfiinţată Legaţia României pe lângă Sfântul Scaun, titular al acesteia fiind Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar. Relaţiile diplomatice ale României interbelice cu Sfântul Scaun au cunoscut o evoluţie semnificativă, prin contribuţia unor profesionişti care au activat la Legaţia de la Roma: Dimitrie Pennescu, Caius Brediceanu, Nicolae Petrescu-Comnen.

Activitatea lor eficientă va duce, între alte realizări, la semnarea, la 10 mai 1927, a Concordatului între România şi Sfântul Scaun. Documentul, intrat în vigoare la 7 iulie 1929, a permis reorganizarea Bisericii Catolice de rit latin, garantându-se credincioşilor acesteia exprimarea libertăţii religioase, aşa cum fusese recunoscută, în Constituţia din 1923, pentru ortodocşi şi greco-catolici.

La 22 decembrie 1938, Legaţia României a fost ridicată la rangul de ambasadă, revenindu-se, în 1940, la statutul de Legaţie.

După cel de-al II-lea Război Mondial şi instaurarea regimului comunist în România, relaţiile bilaterale au fost afectate brutal de măsurile adoptate de autorităţile comuniste. La începutul anului 1946, Nunţiul papal, Mons. Andrea Cassulo, a fost declarat „persona non grata”; ulterior, prin Decretul nr. 151 din 17 iulie 1948, Concordatul a fost denunţat. La 4 iulie 1950, relaţiile diplomatice ale României cu Sfântul Scaun au fost întrerupte.

După decembrie 1989, relaţiile Sfântului Scaun cu noua Românie democratică au fost restabilite, înscriindu-se pe făgaşul normalităţii.

România şi Sfântul Scaun au hotărât reluarea relaţiilor diplomatice la 15 mai 1990. Din ianuarie 1998, în România se revine la vechea tradiţie prin care Nunţiul apostolic la Bucureşti devine decanul corpului diplomatic.

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România – premieră şi moment de vârf în istoria relaţiilor dintre România şi Sfântul Scaun: prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară cu majoritate confesională creştin-ortodoxă, moment cu o încărcătură simbolică şi emoţională incontestabile.

0 comentariu

Mache 27-04-2010 - 10:56

Majestatea sa va conduce blocul de parada al sefilor de stat din 1945 care au supravietuit pana azi, batand pasul de gasca in cea mai buna traditie sovieto-nazista.

Altetea sa regala, consortul Duda Voda cel Batran va juca rolul unui tanar locotent comunist care conduce procesul de infratire al armatei romane cu cea rosie. Piesa in cauza va fi transmisa la o ora de maxima audienta de canalul 1 al televiziunii publice ruse. Nu va trebui nici macar tradusa pentr ca oricum nu se va uita nici dreaqu la ea.

Iar rusii se vor gandi cu melancolie pe 9 mai ca ce misto era daca bateau nemtii si azi tot mocovitu’ avea pasaport si leafa nemteasca…

UReSeSe
Bastionu’ pacii e!

Elvira Maciuca 27-04-2010 - 12:38

Maria sa in sus si in jos dar de ce se foloseste unii de astfel de expresii ca nici presedinte macar nu este. Cine este al mai mare daca nu tot Basescu si cu familia lui? regele Mihai nu mai ieste nici din istorie din 1944 cind a fost mintit si pus la tren cu tablourile pe care lea furat. Romanul de pisma moare. Si de ce sar toti in sus daca omul se duce la Moscova pe banii lui? face ce vrea ca e libertate. Dar asa sintem noi ca murim de ciroza si de oftica cum iese unul mai sus ca altul ca si daca se paote s-al vada jos ca ei. Asta e rominul si niciodata nu o sa se destepte cit de prost este. Oameni fara cap care mea scris pe benzinaria mea cu vopsea neagra mare ca furam. Cine a scir? copii lui Ningea si ai lui Turcanu ala cu farmacia. Mor de oftica cind vede caltul se ajunge din munca lui cinstita ca nici un control nu ma au gasit cu nereguli.

sorge 27-04-2010 - 14:07

Nu Regele Mihai a primit in 1946 decoratia Victoria Sovietica ?
El a primit o pt semnarea si legitimarea primului guver comunist .
Si a ramas obligat .
Mai trebuie sa mai spun ceva ?

jan dinu 27-04-2010 - 17:32

Acest omuletz de plins
La dstapin iar a ajuns …
Fonfaitul – parazit
Agent – sluga – Moskovit !!

Cu Popeda e marcat
Facut tradator de stat…
Post de monarh tot viseaza …
Acest – rege – cacareaza ..!

Jan Dinu – USA

Gormogon 27-04-2010 - 18:00

L-a decorat tov Stalin cu cea mai mare distinctzie ce se dadea de catre URSS unui cetatzean strain! :-)) Pentru „actul de vitejie” de a-si trada Tzara si Norodul.
Plus ca trebuie sa dovedeasca gydowilor internatzionali ca este de partea LOR, pot sa-l repuna pe tron ;-)…
Ghinionul lui este ca Basescu nu-i Ion Antonescu si .. s-a lasat deja cumparat de catre Mafia Judee Neocons.
Majestica Fonfanel asta o sa mai stea ca printzul Charles la coada vreo 40 de anishori, pana se destrama haita PD-Lului :-))

În ce CALITATE se duce mascariciul asta la Moscov? Si nu merge singur, ci cu „printzu’ DUDA” acolo !?! Ca doar nu-i nunta sa zici ca-i invitat la beut si mancat.

Acusi il invita Putin si pe Nick Nolte ca tot ii place aluia sa bea vodka.
Bai luatzi-i pasaportul natangului Mihaitza, ca asta a dat deja-n mintea copkilului.

Maresalul i-a replicat o dfata lui fonfanel „Doar n-o sa las Tzara pe mana unui MUCOS”. asa este, acu-i mai batraior, dar tot MUCOS si tradator de neam si Tzara, ca si acum ca-n 1944 se ploconeste slugarnic la Kremlin

ducele de Czernowitz 27-04-2010 - 23:05

Cine a permis dezmembrarea Romaniei Mari la 1940 ? Si a acceptat ultimatumul rusesc, fara nici o rezistenta ?
Ce se intampla acum la Chisinau, Cernauti, Hertza si Chilia ? Unde-i Romania Mare ?

Dumitru Pupitru 28-04-2010 - 06:33

….avem rege? asta`i regele nost`? da nu`i roman. Parca singurul domnitor roman „omologat 100%” (in timpul si dupa Marea Unire) de romani va ramane tot A. I. Cuza nu paraliticu` asta impus de un imperiu in decadenta.Autorul tentativei de articol ar trebui sa mai invete istorie si sa mai dea cativa ani buni pe la Faculta de Istorie….

Rasputin 28-04-2010 - 06:43

caravana trece…

jan dinu 28-04-2010 - 07:17

Ciinii latra – caravana trece …
Iata homuletzii ce-l pupa’n cur un ex”rege”
JD

moldoveanul 28-04-2010 - 08:57

Pai se va duce la Moscova cu AVIONUL PRIMIT CADOU si poate-si ia si curtea regala in intregime sa fie cat mai multi la aterizare…. Pacat de noi ca mai putem accepta asemenea discutii cu exregi care au curte regala intr-o REPUBLICA CONSACRATA DE ANI BUNI. Bravor POPOR ROMAN AR SPUNE EROUL ROMANIEI= SOLDATII CAZUTI PE FRONT SI CEI 10000 TARANI RAPUSI IN 1907, ASA-I NU MAI SUNT IN CARTEA DE ISTORIE, VOR SA-L BAGE PE DUDA, PARDON MOSTENITORUL LA TRON(poate la cel al fiului lui)…

marilena 28-04-2010 - 10:10

Sa studieze cu mare grija prognoza meteo,ca poate va fi ceata cand ajung la aterizare….

Mihai 29-04-2010 - 06:27

Doamnelor si domnilor, Sunt profund mirat de pasiunea pe care v-a starnit-o vizita Majestatii Sale la aniversarea unui moment istoric la care a fost parte atat tara noastra, cat si o mare parte a lumii. Sper ca v-ati racorit si ca acum va simtiti mai bine. Nu de alta, dar republica pe care o slaviti are nevoie de oameni asemenea dvs. Simbria pe care o primesc anumiti preopinenti care posteaza mesaje cu continut isteric nu se justifica. Luati seama la bautura, dragi tovarasi!

Margareta 29-04-2010 - 13:16

preopinentii s-au racorit si acum o iau repede pe scurtatura de la saloane spre caverne.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult