Acasa InternationalExterne 92.000 de documente secrete despre Afganistan au ajuns in presa

92.000 de documente secrete despre Afganistan au ajuns in presa

scris de Ziua Veche
17 Afisari

.SUA au condamnat publicarea unor documente confidentiale despre presupuse legaturi intre serviciile secrete pakistaneze si insurgentii afgani, informeaza AFP, citand un comunicat al Casei Albe. Potrivit cotidianului New York Times, care a publicat duminica documente difuzate prin site-ul Wikileaks, acestea „lasa sa se inteleaga ca Pakistanul, un aliat veritabil al SUA, permite membrilor serviciului sau de informatii sa trateze direct cu talibanii”. Calificand intrevederile drept „sesiuni ale strategiei secrete”, cotidianul american declara ca ele „organizeaza retele de grupuri de militanti care combat soldatii americani in Afganistan si chiar monteaza comploturi vizand asasinarea conducatorilor afgani”.


„SUA condamna ferm publicarea informatiilor confidentiale de catre persoane si organizatii care ar putea pune in pericol viata americanilor si aliatilor nostri si sa ameninte securitatea noastra nationala”, declara consilierul pentru securitatea nationala al presedintelui Barack Obama, generalul James Jones, intr-un comunicat, transmite Agerpres.

Wikileaks nu a incercat sa ne contacteze in legatura cu aceste documente, SUA neafland decat din presa despre difuzarea acestor documente, a precizat Jones. „Aceste scurgeri de informatii iresponsabile nu vor avea consecinte asupra angajamentului nostru in curs, care urmareste sa intareasca alianta noastra cu Afganistanul si Pakiatanul pentru a-i invinge pe inamicii nostri comuni si pentru a sustine aspiratiile afganilor si pakistanezilor”, a asigurat el.

New York Times arata ca cotidianul britanic The Guardian si saptamanalul german Der Spiegel au primit in urma cu mai multe saptamani documente obtinute de Wikileaks, care publica des informatii confidentiale. Ziarele respective au acceptat sa publice duminica aceste informatii provenind din 92.000 de documente „utilizate de ofiteri ai Pentagonului si de trupele aflate pe teren”, pentru ca ele urmau sa fie difuzate prin Internet. „Cea mai mare parte a rapoartelor sunt rapoarte de rutina, chiar banale, dar multe au un caracter percutant asupra unui razboi care dureaza de aproape noua ani”, releva New York Times.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS