Acasa InternationalExterne A înnebunit APCE? 16 ani, vârstă minimă pentru drept de vot

A înnebunit APCE? 16 ani, vârstă minimă pentru drept de vot

scris de M.A.
5 afisari

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a pronunţat în favoarea coborârii la 16 ani a vârstei minime pentru dreptul de vot în cele 47 de state membre ale organizaţiei paneuropene, potrivit unui anunţ făcut la Strasbourg, relatează AFP.

Alegeri - varsta minima

foto: osce.org

Având în vedere actuala tendinţă demografică, există temeri că, din cauza îmbătrânirii populaţiei, tinerii ar putea fi marginalizaţi, dezbaterea electorală concentrându-se pe chestiunile referitoare mai ales la persoanele în vârstă, potrivit unui raport al APCE adoptat joi seara cu 19 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă” de parlamentarii reuniţi în sesiune la Strasbourg, transmiet Agerpres.

„O astfel de evoluţie ar putea pune în pericol stabilitatea democraţiei în timp ce coeziunea socială este necesară mai mult ca oricând”, se afirmă în textul pregătit de Milos Aligrudic. El le cere statelor „să studieze posibilitatea de a coborî vârsta minimă de vot la 16 ani în toate ţările şi pentru orice tip de alegeri”, notează AFP.

7 comentarii

urbos 26-06-2011 - 20:12

Asta trebuia sa se faca demult. Si majoratul la 16 ani, desi ar fi mai bine la 14.

YAAKOV 28-06-2011 - 07:10

Fetitele ar trebui sa voteze chiar de la 12 anisori, pentru ca se maturizeaza mai devreme decat baieteii.

Banatanul 28-06-2011 - 03:47

Mizerie.

Dreptul de vot direct ar trebuii sa il aibe numai cei ce detin o posesie, oproprietate privata.
Iar ceilalti ce nu detin nici o posesie sa voteze reprezentanti din rindul celor ce detin o posesie si acestia sa voteze in numele multimii.
Astfel ca cei ce nu detin o posesie sa nu aibe dreptul de a vota direct parlamentari.

YAAKOV 28-06-2011 - 07:07

Gandesti ca pe timpul Imperiului Austro-Ungar, cand in Transilvania ungurii le confiscasera romanilor proprietatile si romanii erau exclusi din viata sociala si politica.

Banatanul 28-06-2011 - 07:21

Ma tu nu ai dreptul sa vorbesti de Transilvania tu esti din Valahia stai acolo, si vorbeste despre valahia ta.

YAAKOV 28-06-2011 - 08:10

Tu esti un agent al serviciilor secrete unguresti. Nu-mi dai tu ordine la mine in tara.

Ereticul 28-06-2011 - 09:33

Transilvania esteparte integranta din Romania, si orice cetatean roman are dreptul de a vorbi despre oricare din regiunile tarii sale. Daca doriti sa schimbati acest punct de vedere, (inclusiv unversalitatea dreptului de vot), poate luati in calcul si varianta germana de dupa 1933, cand untermenschen erau considerati cetateni de rangul doi (stia Fuhrerul bine ce stia) si parerile lor nu erau luate in seama.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult