Acasa InternationalExterne A luat puterea Yakuza în Japonia?

A luat puterea Yakuza în Japonia?

scris de L.M.
3 afisari

Membrii Yakuzei, mafia japozeză, au organizat patrule pentru a veghea la liniştea şi ordinea de pe străzile japoneze.

Mafia japoneza are grija de sinistrati

foto: Realitatea.net

Organizaţia mafiotă a strâns  zeci de tone de ajutoare pentru sinistraţi japonezii, chiar şi în vremuri foarte grele, se comportă în cel mai civilizat mod posibil.

La acest lucru contribuie, pe de o parte, cultura cinstei care le este inculcată, dar şi faptul că sunt atenţ supravegheaţi, nu doar de către poliţie, ci şi de către membrii uneia dintre cele mai mari organizaţii mafiote din lume, Yakuza.

În cazul în care un japonez găseşte un lucru pe stradă, nu şi-l însuşeşte, ci îl duce la poliţie. Dacă proprietarul îl revedincă în decursul a şase luni, cel care l-a găsit primeşte până la 20% din valoarea obiectului, iar dacă obiectul găsit nu este revendicat, îl primeşte cel care l-a găsit, explică Slate Magazine. Necinstea iarăşi se plăteşte scump. Cei care găsesc un portofel pe stradă şi nu îl declară, riscă, în cel mai fericit caz, câteva ore de interogatoriu, dar se poate ajunge până la zece ani de închisoare.

Pe lângă explicaţii sociologice, portalul american aminteşte şi că, dacă imobilele rămase pustii nu sunt jefuite, aşa cum s-a întâmplat în cazul inundaţiilor de la New Orleans sau a cutremurului din Haiti, este pentru că, pe lângă poliţie, pe străzi patrulează membrii uneia dintre cele mai mari organizaţii mafiote din lume: Yakuza, scrie Realitatea.net.

Yakuza menţine ordinea chiar şi în perioade normale. Chiar dacă se ocupă de spălare de bani, administrarea unor reţele de prostituţie sau trafic de stupefiante, mafia japoneză nu tolerează un lucru: furtul.

Filosofia Yakuza se bazează pe valori precum umanitate, dreptate şi datorie şi nu permite ca o persoană să privească suferinţa celuilalt fără a interveni. O  variantă simplificată a filosofiei spune că trebuie ajutaţi cei slabi şi luptat cu cei bogaţi, potrivit CBS NEWS.

În ciuda faptului că şi-ar fi dorit ca actele lor de caritate să rămână departe de ochii publicului, acest lucru nu a mai putut fi ascuns: „Vă rugăm, nu spuneţi mai mult decât că facem tot ceea ce putem ca să ajutăm. Nimeni nu vrea să fie asociat cu numele nostru şi n-am vrea ca donaţiile noastre să nu poată ajunge la cei care au nevoie”, a declarat un membru Yamaguchi-gumi, citat de The Daily Beast.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult