Acasa InternationalExterne A murit Eduard Șevardnadze

A murit Eduard Șevardnadze

scris de A.B.
2 afisari

Fostul președinte al Georgiei, Eduard Șevardnadze, fost ministru de externe al Uniunii Sovietice în perioada când la conducerea acesteia se afla Mihail Gorbaciov, s-a stins din viață luni, la vârsta de 86 de ani, în capitala georgiană Tbilisi, informează ITAR-TASS.

Asistenta sa personală, Marina Davitașvili, a declarat pentru Reuters că Șevardnadze a murit după o lungă suferință, fără să ofere alte detalii.

Șevardnadze a jucat un rol esențial în încheierea războiului rece în calitatea sa de ministru de externe sovietic, iar după aceasta a continuat să conducă țara sa natală Georgia în timpurile agitate după independență. Potrivit Interfax, fostul lider georgian s-a stins din viață luni, în jurul orei locale 12:00.

Ca ministru de externe în epoca ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, Șevardnadze a supervizat dezghețul în relațiile cu Occidentul, înainte de căderea Zidului Berlinului și de dezmembrarea Uniunii Sovietice. El a fost unul din părinții intelectuali ai ‘perestroikăi’ (‘restructurarea’), politica de reforme despre care Gorbaciov a spus că a fost concepută în timpul unei plimbări pe malul Mării Negre cu amicul său georgian, deși mai târziu relațiile dintre cei doi s-au răcit.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Șevardnadze a revenit în Georgia ca să devină președinte și a adus o oarecare stabilitate în republică, după o perioadă de anarhie, când protestatari cu puști Kalașnikov umblau liber pe străzi. A fost răsturnat de la putere în 2003, în urma unei revolte populare intrate în istoria ca ‘Revoluția trandafirilor’, în locul său venind politicianul prooccidental Mihail Saakașvili. În ultimii ani de viață stătea mai mult la reședința sa din Tbilisi și nu prea a călătorit.

1 comentariu

Ghita Bizonu' 07-07-2014 - 19:31

Nu Sevarnadze a adus stabilitatea in Grsuia ci El, generalul KGB era INSTABILITATEA!!
Presedintele ales si legim Zviad Gamsahurdia era un autentic „dizident” ba poa nitel opozant al URSS da avea un mic „defect” : era nationalist! Asda ca imediat „democratii” (care „emocrati?), „intelctualii” (care ?) si minoritatile (a rusa in primu rand) au fots „nelinistite” si au provocat „tulburari” iar militai si armata s-au decalrat „neutre” adica s=-au facut ca ploua .. si astfekl genralul de secruitate (KGB) Sernadze a sosit ca un „salvator” si imedfita a pus Georgia in orbita rusa!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult