Acasa InternationalExterne Academia de Stiinte a Moldovei anunta trecerea la „â” si „sunt”

Academia de Stiinte a Moldovei anunta trecerea la „â” si „sunt”

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, un proiect cu privire la aplicarea, in Republica Moldova, a normelor ortografice ale limbii române. Astfel, este propusa modalitatea de a reveni la „â” si „sunt” in grafia limbii române.


„Odata ce s-a spus clar ca limba româna este una si aceeasi atat la Bucuresti cat si la Chisinau, nu mai poate fi vorba si de doua ortografii distincte”, a declarat, in cadrul conferintei de presa, Directorul Institului de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, Vasile Bahnaru. Initiatorul acestei modificari este Uniunea Editurilor din Republica Moldova. Directorul intreprinderii de Stat „Stiinta”, Gheorghe Prini, a spus ca, din cauza actualelor norme ortografice din Basarabia, multe scoli din România au refuzat cartile editate in Moldova. Aceasta este prima actiune in acest sens, pe parcurs urmeaza ca acest subiect sa fie analizat la nivel lingvistic. Mai apoi, Consiliul stiintific va decide daca recomandarea din partea editurilor din Moldova va putea fi implimentata, a precizat Vicepresedintele Academiei de stiinte a Moldovei, Mariana Slapac.Proiectul prevede ca, in urmatorii doi ani, atat publicatiile periodice, ziarele, documentele oficiale, cat si manualele scolare sa revina pe parcurs la scrierea cu „â” si „sunt”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult