Acasa InternationalExterne Acord de încetare a focului între militarii ucraineni și separatiști

Acord de încetare a focului între militarii ucraineni și separatiști

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Armata ucraineană şi rebelii din Lugansk au convenit să înceteze luptele începând de vineri, 5 decembrie şi să retragă artileria grea începând din 6 decembrie.

Acord de încetare a focului între militarii ucraineni și separatiști (foto:kyivpost.com)

Acord de încetare a focului între militarii ucraineni și separatiști (foto:kyivpost.com)

„Părţile au convenit asupra unei încetări a focului complete în întreaga zonă tampon de-a lungul liniei de front. Acest acord va intra în vigoare pe 5 decembrie. De asemenea, armata ucraineană şi rebelii vor începe pe 6 decemrie să-şi retragă artileria grea din zonă”, informează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Potrivit observatorilor OSCE, aceste decizii au fost luate luni, în cursul unor consultări. Conflictul s-a soldat cu peste 4.300 de morţi şi aproximativ 10.000 de răniţi începând din aprilie, potrivit celui mai recent bilanţ al ONU.

Un armistiţiu fragil a fost instaurat în estul Ucrainei în urma semnării acordurilor de la Minsk, la 5 septembrie, între Kiev şi separatiştii proruşi de la Doneţk şi Lugansk, cu participarea Rusiei şi a OSCE. Potrivit mediafax, acordurile au permis la început oprirea luptelor în majoritatea zonelor aflate pe linia de conflict. Armistiţiul era însă din ce în ce mai puţin respectat, în condiţiile în care niciunul dintre punctele prevăzute în acordurile de la Minsk nu fusese în aplicare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult