Acasa InternationalExterne Dizidentul polonez Adam Michnik: Ungaria nu poate trece peste Trianon

Dizidentul polonez Adam Michnik: Ungaria nu poate trece peste Trianon

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Fostul disident anticomunist polonez a avertizat, miercuri, la Cluj-Napoca, ca victoria Fidesz la alegerile din Ungaria va influenta istoria Europei de Est, din cauza “nationalismului” presedintelui partidului, Viktor Orban.

Potrivit Mediafax, Michnik a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca il cunoaste pe Viktor Orban de peste 20 de ani si ca acesta a fost, initial, un politician liberal de stanga, iar acum a devenit un nationalist de dreapta. “Victoria zdrobitoare a lui Viktor Orban va complica istoria din aceasta parte a Europei, este un semnal al lucrurilor care s-ar putea intampla. Il stiu pe Orban de 21 de ani si i-am observat evolutia. A fost un liberal de stanga, iar acum este un nationalist de dreapta. Nationalist inseamna ca nu doresti sa asculti parerile partii adverse. El merge inainte cu capul intors spre trecut si se uita in continuare spre Trianon. Daca ai capul intors inapoi, te poti impiedica usor de orice piatra”, a precizat Adam Michnik. El mai sustine ca, dupa victoria partidului condus de Orban, lucrurile vor deveni periculoase mai ales pentru Ungaria si ar putea duce chiar la un conflict slovaco-ungar.

Ma tem ca lucrurile vor fi periculoase nu atat pentru Romania, cat pentru Ungaria. Pe dreapta, in opozitie, este o formatie pro-fascista, Jobbik, si va exista o presiune permanenta pe aceasta parte. Situatia economica este foarte dificila, iar ca sa previi tensiunea interna te preocupi de crearea unei tensiuni externe. Pentru ca in Slovacia exista o formatiune dispusa sa joace o carte nationalista este foarte usor sa se creeze conflicte slovaco-maghiare„, a mai spus Michnik, subliniind faptul ca, pe de alta parte, in Romania situatia “este putin altfel”.

Fidesz nu e multumit ca, din perioada mandatului lui Emil Constantinescu, in Romania s-a creat un compromis romano-maghiar. Dar totusi nu o sa explic eu, in Romania, relatiile romano-maghiare”, a afirmat Michnik. Cunoscut istoric si publicist, Adam Michnik este redactor-sef al celui mai important cotidian polonez “Gazeta Wyborcza”. El a fost unul dintre principalii oponenti ai regimului comunist si membru marcant al sindicatului polonez “Solidaritatea”.

0 comentariu

curios 01-04-2010 - 15:32

domnu maries nu va faceti griji ca ilici are bani la saltea de cand isi facea instructia in rusia la comunisti. ah, dar trebuie sa ii ceara voie doamnei nina, cred ca acolo trebuia sa va adresati. cu respect si ma bucur de faptul ca ati renuntat la greva foamei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS