Acasa InternationalExterne Aderarea la UE. Bulgaria blochează Macedonia din cauza limbii

Aderarea la UE. Bulgaria blochează Macedonia din cauza limbii

scris de M.A.B.
6 afisari

În special din cauza limbii, Bulgaria este decisă să blocheze aderarea Macedoniei (FYROM – Fosta Republică Iugoslavă a Mecedonie) la UE.

Aderarea la UE. Bulgaria blochează Macedonia din cauza limbii

Aderarea la UE. Bulgaria blochează Macedonia din cauza limbii

Situaţia dintre Bulgaria şi Macedonia este oarecum similară cu cea dintre România şi Republica Moldova. Bulgaria a fost prima ţară din lume care, în anul 1991, a recunoscut independenţa fostei republice iugoslave, dar nu recunoaşte limba macedoneană, pentru că este vorba de limba bulgară.

În ultimii ani, relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit, mai ales în timpul mandatului guvernului naţionalist al premierului macedonean Nikola Gruevski, care a lansat un proiect ambiţios menit să promoveze spiritul naţional al macedonenilor amintindu-le de originea lor antică. Această abordare a provocat însă furia ţărilor vecine Grecia şi Bulgaria, care acuză Macedonia că încearcă să le fure istoria. De altfel, teritoriul actual al Macedoniei (FYROM) a făcut parte şi din Bulgaria. De asemenea, atât în Bulgaria, cât şi în Grecia, există regiuni care poartă numele Macedonia. De altfel, la summit-ul NATO de la Bucureşti, Grecia s-a folosit de dreptul de veto pentru a bloca accesul statului ex-iugoslav în Alianţa Nord-Atlantică, tocmai din cauza numelui Macedonia.

Bulgaria i-a propus Macedoniei semnarea unui acord de bună vecinătate, bazat pe principiile unei declaraţii de bună vecinătate semnate de cele două ţări în anul 1999. Sofia mai propune autorităţilor de la Skopje ca cele două ţări să aniverseze împreună unele sărbători, iar autorităţile macedonene sunt îndemnate să pună capăt campaniei antibulgare şi falsificării istoriei.

Aşadar, Bulgaria va fi printre ţările care nu vor face referire la o dată concretă de începere a negocierilor de aderare a Macedoniei la UE, subiect care va fi discutat la apropiatul Consiliu European din 13 şi 14 decembrie. Aceasta este principala concluzie e reuniunii de marţi dintre preşedintele bulgar Rosen Plevneliev şi premierul Boiko Borisov, care au convenit că Bulgaria sprijină perspectiva europeană a Macedoniei, dar acest sprijin nu este necondiţionat şi depinde de îndeplinirea criteriilor de aderare, inclusiv politica de bună vecinătate, transmite Agerpres.

Aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov a reiterat că, de ani de zile, ţara sa insistă ca Skopje să renunţe la campania antibulgară. În opinia lui, în acest moment relaţiile bulgaro-macedonene în niciun caz nu se dezvoltă în spirit european. Dacă Macedonia doreşte sprijinul Bulgariei, atunci ea trebuie să respecte toate criteriile, inclusiv cele care se referă la relaţiile cu vecinii, a adăugat Mladenov.

Presa de la Skopje informează marţi că ţările care se opun stabilirii unei date pentru începerea negocierilor de aderare a Macedoniei la UE sunt vecinele Grecia şi Bulgaria, dar şi Franţa, a cărei poziţie este sprijinită indirect de Germania, Spania şi Portugalia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult