Membrii COREPER au decis păstrarea pe agenda Consiliului JAI de pe 8 decembrie a punctului ce privește extinderea spațiului Schengen, în ciuda opoziției exprimate de Austria. De altfel, un nou scenariu prevede abținerea statului de la vot.
Potrivit agendei agreate de membrii COREPER, pe ordinea de zi de joi, 8 decembrie, a Consiliului JAI, apare aderarea la Schengen a României, Bulgariei și a Croației.
Într-un anunț pe pagina de Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că liderii români au lucrat în ultimele luni în strânsă legătură cu instituțiile europene și cu autoritățile din Olanda, Suedia și Austria, care s-au poziționat împotriva aderării României, Guvernul de la Viena rămânând ultimul care se opune și în prezent.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri, 7 decembrie că liderii români vor cere supunerea la vot a aderării României la Schengen în Consiliul JAI de pe 8 decembrie, în timp ce COREPER decide dacă subiectul rămâne pe ordinea de zi.
Nou scenariu pentru intrarea României în Schengen
Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat că intrarea în spațiul Schegen ar putea fi concretizată printr-un un nou scenariu, ce prevede ca în rezoluția pentru aderarea României să fie introduse condiții suplimentare, „eventual să se vorbească mai clar despre modul în care România va combate fenomenul migraţional şi va asista UE pe acest subiect şi acolo să conducă la abţinerea Austriei”.
„Lucrurile se discută, iar dacă acest scenariu va fi agreat de austrieci, putem merge pe acest sistem de vot cu o abţinere”, a explicat eurodeputatul.
Prin urmare, o astfel de variantă prevede inclusiv decuplarea dosarelor României și Bulgariei, întrucât Olanda rămâne împotriva aderării Bulgariei.
În scenariile evocate până acum de surse din instituțiile europene era prevăzută decuplarea, însă fără abținerea de la vot a Austrie, neexistând astfel o soluție concretă pentru opoziția Executivului de la Viena.
Austria, „complet izolată la nivel european”
De altfel, surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul” că „Austria este complet izolată la nivel european”.
Opoziția liderilor austrieci este considerată de majoritatea oficialilor români drept neîntemeiată și profund politică.
Amenințări din partea Bulgariei
Șansele mici de intrare în Schengen ale Bulgariei au stârnit reacții violente și amenințări din partea politicienilor bulgari. Potrivit presei din statul vecin, reținerea austriecilor și a olandezilor privind o decizie favorabilă vor avea consecințe.