Acasa InternationalExterne Administrația Biden: Iubim Uniunea Europeană

Administrația Biden: Iubim Uniunea Europeană

scris de Misu Andrei
93 afisari

În epoca Biden, Statele Unite par că își doresc să repare cât mai rapid relațiile cu Europa, răcite în perioada fostului președinte Trump, un adversar deschis al cooperării între UE și SUA și care a tratat relațiile cu partenerii mai degrabă în logica competiției decât în cea a cooperării. „Noua administrație de la Washington are un nou mesaj pentru Bruxelles: «Iubim Uniunea Europeană!»”, scrie Politico.

„Suntem atât de norocoși să avem Uniunea Europeană ca partener în lucrurilepe care le facem”, a spus adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, care a livrat personal „scrisoarea de iubire” a președintelui Joe Biden pentru UE.

Sherman, o veche diplomată, cunoscută pentru rolul său central în negocierea acordului nuclear cu Iranul, din timpul administrației fostului președinte Barack Obama, s-a aflat în capitala europeană în cadrul primul ei vizite în străinătate de când a devenit numărul doi în diplomația americană.

Anterior, a participat la întâlniri ale liderilor NATO și la Serviciul European de Acțiune Externă, acolo unde, împreună cu secretarul general Stefano Sannino a condus prima întâlnire la nivel înalt pe discuții despre dialogul comun SUA-UE cu China.

Sherman a recunoscut, în fața reporterilor, miercuri, că ar putea să apară, în mod inevitabil, diferențe de opinie: „Uneori, oamenii sunt mulțumiți de leadership-ul american, iar alteori nu. Înțelegem acest lucru și încercăm să fim deschiși, transparenți și să apelăm la dialog, dar uneori trebuie să luăm decizii în interesul nostru.

Sperăm că ele să fie bune și pentru partenerii și aliații noștri. Sperăm că am dialogat suficient pentru ca ceilalți să nu fie surprinși. Însă, în final, la fel cum Europa ia decizii în interesul ei, așa facem și noi”.

„Suntem mai puternici împreună decât despărțiți”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult