Acasa InternationalExterne Administraţia Obama recunoaşte că NSA a interceptat ilegal

Administraţia Obama recunoaşte că NSA a interceptat ilegal

scris de D.S.S.
4 afisari

Administraţia Barack Obama a recunoscut miercuri, la două luni după primele dezvăluiri ale lui Edward Snowden, că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a încălcat legea între 2008 şi 2011, interceptând ilegal mesaje electronice ale americanilor fără legătură cu terorismul.

Conform angajamentului luat de Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă la 9 august, administraţia a declasificat şi a publicat miercuri mai multe documente administrative şi judiciare legate de programul de supraveghere pe Internet PRISM .

Printre documente figurează o decizie a justiţiei până în prezent secretă, lungă de 85 de pagini şi emisă în octombrie 2011, care ordonă NSA să pună capăt unui program de interceptare a comunicaţiilor pe Internet pe reţelele din fibră optică americane.

Metodele NSA „rezultă din achiziţionarea unui număr foarte mare de comunicaţii protejate de al patrulea amendament” al Constituţiei, a scris în această decizie John Bates, judecător al Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), referindu-se la amendamentul care protejează americanii faţă de orice formă de percheziţie sau supraveghere excesivă.

De la reformele care datează din epoca Bush, FISC are ca misiune să asculte înregistrările şi să valideze sau să respingă programele de supraveghere ale NSA.

Programul ar fi strâns nu mai puţin de 56.000 de mesaje electronice între americani în perioada 2008-2011, potrivit unei estimări a NSA furnizată atunci de un judecător, în timp ce legea americană cere un mandat individual atunci când supravegherea vizează cetăţeni americani sau străini care se află pe teritoriu.

Strângerea acestor comunicaţii era „consecinţa unei probleme tehnice (…) şi nu a unui exces al NSA”, a justificat miercuri un oficial din cadrul serviciilor de informaţii, sub acoperirea anonimatului, în timpul unei conferinţe telefonice cu jurnaliştii.

„Nu este vorba despre abuzuri flagrante”, a adăugat el, ci „de o problemă survenită din inadvertenţă şi care afectează un număr relativ scăzut de americani”. Documentele arată „forţa supravegherii acestui program”, a insistat el, amintind că NSA are 300 de angajaţi pentru auditul intern.

Această publicare şi recunoaşterea de către administraţie a acuzaţiilor lui Edward Snowden, fost administrator de reţea al NSA, refugiat în prezent în Rusia, au fost celebrate ca o victorie de Electronic Frontier Foundation (EFF), care a acţionat administraţia în justiţie pentru a obţine această declasificare.

Dar pentru Mark Rumold, avocat al EFF, documentul arată că „tribunalul nu este echipat în mod adecvat pentru rolul său de supervizare”, a declarat el pentru AFP, întrucât judecătorul formulează el însuşi reproşuri administraţiei în privinţa transparenţei NSA. Rumold a făcut apel la crearea unei comisii de anchetă parlamentară.

Declasificările intervin, de asemnea, după dezvăluirile Wall Street Journal, care în ediţia sa de miercuri a detaliat amploarea plasei electronice lansate de NSA asupra Internetului. Potrivit cotidianului, agenţia este tehnic capabilă să intercepteze 75 la sută din traficul pe Interent american, în scopul de a identifica ameninţări străine.

„Sunt bucuros că NSA ia măsuri pentru a-şi repara erorile. Dar acesta este şi semnul pe care putem şi trebuie să îl facem pentru a proteja americanii care sunt nevinovaţi şi care nu au legătură cu terorismul de supravegherea statului, intenţionată sau nu”, a declarat miercuri Mark Udall, membru al Comisiei de Informaţii, care lansează avertismente cu privire la NSA de mai mulţi ani.

Senatorul republican Bob Corker i-a scris preşedintelui Obama pentru ca directorul NSA, generalul Keith Alexander, să se explice în faţa senatorilor la reluarea sesiunii Congresului, în septembrie.

Din iunie, 19 propuneri de lege au fost depuse în Congres de aleşii frustraţi de lipsa de transparenţă ce înconjoară numeroasele programe de supraveghere a NSA, potrivit unei numărători a asociaţiei pentru apărarea libertăţilor civile ACLU.

11 comentarii

urbos 22-08-2013 - 09:24

Iar acum lindic va zice ca NSA intercepteaza ilegal, si ca nu e cum spunea teoria conspiratiei, ca NSA intercepteaza ilegal, huooo, rusine Dinu Patriciu.
Insa lindic, fiind bolnav psihic si prost gramada nici nu-si va da seama unde e lipsa de logica.

CONGO 22-08-2013 - 13:38

@ urbos

Bai lindicule putrezit, vorbesti prostii cu mare viteza, dar oare de ce ma mir, o prizda ca tine nu are oare 4 buze?

Afla ca pentru voi o sa se faca neaparat o NSAI (islamica) care sa intercepteze cine face caricaturi cu profeţelul, ca nu cumva sa se dea peste cap echilibrul universului.

Auzi colo, lindcu dracu urboseste fara margini pe aci pe forum, ne-a napadit cu cacareze din gandirea lui patrata! Si, macar daca nu avea fata asta cu barba pe laterale, lindicul nenorocit. Buzele mari cand le deschide face cat niste ditamai pâlniile ca sa auda mai bine, hehehe. Da’ nu poa sa fuga ca sa nu-i fluture urechile.

pathfinder 22-08-2013 - 13:41

🙂
De mult nu m-am mai distrat asa bine…

urbos 22-08-2013 - 15:51

Ca lindic e coleg de salon cu retardatu asta stiam, de mataluta inca nu. Sau te distreaza ca esti ascultat ca un vierme ce esti?

pathfinder 22-08-2013 - 15:59

Sunt ascultat?
Misto.
De cine?
SRI sau CIA?
Sau FBI?!?

Sau poate de NSA?…
Imposibil ca astia-s cu altele…

rusine Dinu Patriciu
rusine…
—————————————-

P.S. Acuma serios. Folosirea excesiva a termenului lindic indica o obsesie care probabil provine de la lipsa acestuia din viata ta sexuala de zi cu zi.
Sau macar din aia din ani in pasti.

Solutii sunt… ca in bancul ala cu spermatozoizii din baie.
Succes!!!

urbos 22-08-2013 - 16:04

Cum excesiv vierme, e numele omului, cum vrei sa-i zic? Esti idiot.
Ca orice taratura basisto ceausista, esti in stare sa incepi sa grohai despre beneficiile ascultatului.
Dar sa nu incepi sa guiti acuma, ai pierdut momentul, tacerea viermilor ca tine, pe un asemenea subiect e elocventa.

ValVerde 22-08-2013 - 16:06

@pathfinder

E o „love-hate relationship” in cazul lui.

Iubeste partea anatomica respectiva, dar uraste faptul ca n-a mai vazut-o de pe vremea mineriadelor….

pathfinder 22-08-2013 - 16:10

🙂

ValVerde 22-08-2013 - 16:37

Citeva precizari la articol, pentru ca nu ati tradus tot.

1. Interceptarea comunicatiilor intre cetatenii US sau de pe teritoriul US este ilegala.
2. Programul creaza si arhiveaza liste de convorbiri. Ce numar a suna/vorbit cu alt numar de telefon. Sau ce e-mail account a trimis altui account.
3. Cind exista suspiciuni, o Curte de Justitie special desemnata acorda echivalentul unui „mandat de perchezitie” care da dreptul in mod legal agentiei sa deschida arhivele respective, cu privire la nr de telefon/persoana impotriva careia exista mandat.
4. Legea respectiva nu se aplica convorbirilor dintre subiecti aflati in afara US
5. Sistemul acumuleaza un volum imens de informatii din afara US (ex: 250 milioane comunicatii cu 300 de analisti) De aceea folosesc un sistem automatic de sortare.
6. Din greseala, sistemul a accesat cam 56000 de comunicatii de pe teritoriul US (in 2011). Agentia s-a udat la pantaloni si a raportat Curtii de Justitie operatiunea. Intr-un memoriu de peste 80 de pagini, Curtea de Justitie le-a tras-o peste bot, intre altele obligindu-i sa distruga toate inregistrarile (pe care nimeni nu le ascultase sau le analizase) De fapt, e considerata proba culeasa pe cale ilegala, ceea lucreaza in folosul unui eventual acuzat.
7. Daca toata tevatura asta are un aspect pozitiv, e ca acum stim mai multe. Nu inseamna ca s-a actionat ilegal, sau ca „sintem ascultati”
Inseamna ca acum va exista mai multa transparenta, intre altele, la propunerea lui Obama, Curtea de Justitie va include judecatori impusi de organizatiile pentru apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Cu alte cuvinte, cei carora le curg balele dupa teoriile conspirationiste, vor aparea si mai cretini decit sint atunci cind vor insista ca Obama are un difuzor pe masa care transmite fiecare din convorbirile lor dintre doua beri, la circiuma.

UnUL 22-08-2013 - 17:23

Ce răspuns inteligent și argumentat!

urbos 22-08-2013 - 18:19

Ce teorii lindic, ca tu guiti ca tampita despre conspiratii. Nu vezi cu ochii mataluta? Boala psihica tot boala psihica…
Hahahaha!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult