Acasa InternationalExterne Afacerea rachetelor sol-aer

Afacerea rachetelor sol-aer

scris de Ziua Veche
27 afisari

Franta insista ca Romania sa achizitioneze un sistem de rachete cu raza scurta si foarte scurta de actiune in cadrul parteneriatului strategic semnat in urma cu doi ani de Traian Basescu si Nicolas Sarkozy. Afacerea a fost pusa pe tapet inca de acum doi ani, cand cei doi sefi de stat au semnat un document oficial prin care se stabileau principalele  domenii de colaborare intre Romania si Franta.

Stadiul acestui parteneriat strategic va fi analizat luna viitoare, cu prilejul vizitei oficiale pe care Nicolas Sarkozy o va efectua la Bucuresti, prilej cu care, presedintele Frantei va insista si pentru achizitia de catre Romania a sistemelor  de rachete SHORAD-VSHORAD de la firma MBDA.

Potrivit informatiilor publicate in ultimul numar al saptamanalului Courrierinternational,  Ministerul roman al Apararii Nationale urmeaza sa cumpere, contra sumei de 400 de milioane de euro,  un sistem de rachete sol-aer destinat apararii unor baze aeriene. Din acest punct de vedere, Courrierinternational conchide ca sedinta CSAT convocata in mod intempestiv de catre presedintele Traian Basescu, inainte de aprobarea, in acceasi zi, de 4 februarie 2010, a propunerii americane pentru instalarea unor elemente din scutul antiracheta constitue un nou pas care ar trebui sa permita continuarea discutiilor incepute in acest sens pentru derularea afacerii cu Franta pentru sistemul SHORAD-VSHORAD.

Hotarari  la secret

Negocierile intre Romania si Franta pentru achizitia acestui sistem s-au materializat anul trecut in mai multe hotarari secrete emise de Consiliul Suprem de Aparare a Tari si Guvernul Romaniei. In cele din urma, in luna august 2009, printr-o  alta Hotarare de Guvern, tot secreta, autoritatile romane au decis sa anuleze procedurile  vizand cumpararea rachetelor de la firma MBDA. (vezi facsimil)

Afacerea SHORAD urma sa fie derulata in baza Hotararii secrete S-588 adoptata de Guvernul Romaniei  pe 13 mai 2009. In prealabil, membrii CSAT au aprobat afacerea, in data de 28 aprilie 2009, tot printr-o hota­rare secreta. Asfel, firma franceza MBDA urma sa primeasca cu dedicatie un contract de aproape jumatate de miliard de euro pentru dotarea  Ministerului Apararii Nationale  cu sisteme de rachete SHORAD- VSHORAD. Intentia autoritatilor romane a fost partial dezvaluita, anul trecut, de Mihai Stanisoara, fostul ministru  al Apararii. Pe 15 iunie 2009, in sedinta Senatului a fost dezbatuta motiunea simpla „Demnitatea Armatei Romane – calcata in picioare de ministrul celor 0,2%”.

VEZI AICI FILMULETUL DE PREZENTARE AL SISTEMULUI DE RACHETE SOL-AER

{flv width=”520″}aspidespada[1]{/flv}

Mihai Stanisoara anunta faptul ca Romania a demarat procedurile pentru achizitionarea unor sisteme de rachete sol-aer. „In luna mai 2009 a fost adoptata o hotarare de guvern pentru achizitia sistemului integrat de arme SHORAD/VSHORAD”, declara Stanisoara de la tribuna Senatului. Afacerea SHORAD” a cazut, deoarece in sedinta de Guvern din 26 august 2009 a fost adoptata o alta Hotarare de Guvern secreta S-962 care o anula pe cea din 13 mai 2009, S-588. Afacerea rachetelor  are sanse sa fie reincalzita luna viitoare in urma discutiilor pe care presedintele Basescu le va avea la Bucuresti cu Nicolas Sarkozy.

0 comentariu

Calugarul adevarat 24-03-2010 - 16:15

Evenimentul Zilei si-a schimbat si ei fatza si au pus ziarul lor online intr-un format asemanator ca al vostru, dar mai ales, mai ales, mai ales, mai ale, au renuntat la CENZURA. ca s anu mai spun ca multe din indicatiile si parerile mele se oglindesc in noul lor format, cum ar fi acela ca pe prima pagina, apar la comentarii si numarul lor, pe cind la voi ? Oha. Ati ramas de caruta si cu formatul si cu CENZURA. Sa va fie de cap.

Pribeagul 24-03-2010 - 20:40

ti-am trimis un mesaj la aricolul „Reforma asigurarilor medicale, o victorie a presedintelui Obama” este interesant ce se intimpla pe acolo.

Pribeagul 24-03-2010 - 20:48

La „Ultimele comentarii” am vazut ca a postat Calugarul. N-am avut timp sa citesc. M-am intors dupa 1.5 ore si n-am mai dat de urma lui. Intimplator, l-am gasit aici. Deci, ar fi bine sa largiti posibilitatea de a vedea postarile facute in sensul de a avea posibilitatea sa te duci la ultima ta postare si sa vezi tot ce s-a mai postat intre timp.

Cu stima

Pribeagul 24-03-2010 - 20:50

din imagine, sau mai bine zis poza, merita toti… banii.

Calugarul adevarat 26-03-2010 - 15:07

Lasa-ma!

Pribeagul 26-03-2010 - 17:45

te stiam om cu frica de Dumnezeu, nu unul care profita de orice prilej, chiar neintemeiat, sa se dea… rotund.

Ce numesti „limbi” sunt niscaiva regrete dupa acei minunati forumisti.

Constat ca in ultimul timp atmosfera forumului devine mai atragatoare.

Sa nu-mi raspunzi nu stiu ce, stii tu ce. Situatia nu merita.

Deci, decit sa umbli brambura, hai la petrecerea noastra!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult