Acasa InternationalExterne UPDATE Afganistan: Români printre victimele unui atac asupra ONU

UPDATE Afganistan: Români printre victimele unui atac asupra ONU

scris de M.A.
7 afisari

UPDATE, sâmbătă, ora 13.00: Cetăţeanul român decedat vineri în incidentul din Mazar-i-Sherif este expertul internaţional Moţco Filaret, acesta având funcţia de ofiţer de afaceri politice în cadrul Centrului Operaţional Nord al ONU din Afganistan, în localitatea respectivă, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea.

motco filaret foto-osce-academy.net

Moţco Filaret Foto: osce-academy.net

MAE a primit în acest sens o notificare oficială de la Departamentul Operaţiuni pentru Menţinerea Păcii al ONU.

Moţco Filaret, în vârstă de 43 de ani, era un expert cu o impresionantă activitate în cadrul relaţiilor internaţionale şi al organizaţiilor internaţionale. A mai participat la misiuni internaţionale în cadrul Centrului Operaţional ONU din Kandahar, în misiunile OSCE de teren din Tadjikistan, în Federaţia Rusă, regiunea Caucazul de Nord-Cecenia, în Kârgâstan, a precizat oficialul MAE, citat de Agerpres.

UPDATE 20.25: Ministerul de Externe a anunţat, vineri, că, potrivit unor informaţii preliminare, un român s-ar putea afla printre victimele „atacului barbar” asupra biroului misiunii ONU de la Mazar-i-Sharif, din Afganistan. „Conform informaţiilor preliminare, printre victimele atacului barbar de la Mazar-i-Sharif s-ar putea afla şi un cetăţean român”, a declarat, vineri, pentru Mediafax, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE. Ea a subliniat că MAE este în contact permanent cu autorităţile din cadrul ONU. „MAE condamnă cu toată fermitatea actele de violenţă şi de intoleranţă”, a mai spus ea, adăugând totodată că Ministerul îşi exprimă întreaga solidaritate cu membrii misiunii ONU din Afganistan.

Atacul de vineri asupra centrului operaţional al Misiunii ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA) s-a soldat cu cel puţin 12 morţi – opt angajaţi ONU şi patru afgani – şi 24 de răniţi, informează CNN, care îl citează pe Abdul Rauof Taj, directorul securităţii din provincia Bulkh. Doi dintre angajatii ONU ar fi fost decapitaţi, potrivit poliţiei locale.

Funcţionari internaţionali din România, Norvegia şi Suedia, precum şi paznici nepalezi se află printre persoanele care şi-au pierdut viaţa în urma atacului sângeros lansat vineri asupra unui birou al ONU din Mazar-I-Sharif (nordul Afganistanului), au anunţat surse ale poliţiei locale, citate Reuters si Agerpres.

Atac la Mazar-I-Sharif

Atac la Mazar-I-Sharif

O manifestaţie de protest faţă de incendierea Coranului produsă recent în Statele Unite ale Americii a degenerat în violenţe, soldate cu moartea a cel puţin 11 persoane: cetăţeni din România, Norvegia şi Suedia, cinci paznici din Nepal şi trei demonstranţi.

Încă 12 funcţionari ai ONU, între care un cetăţean rus, au fost răniţi, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei locale, adăugând că starea a doi din aceştia este foarte gravă, informează AFP.

Protestatari înarmaţi au atacat dispozitivul de pază şi au pătruns în interiorul clădirii organizaţiei internaţionale după ce s-a aflat că un pastor din Florida a dat foc unui exemplar din Coran, notează AP.

Un purtător de cuvânt al administraţiei provinciei Balkh a explicat că, iniţial, protestatarii au fost paşnici, şi nu se cunoaşte motivul pentru care aceştia au devenit brusc violenţi.

Un purtător de cuvânt al ONU la New York a confirmat atacul, indicând că există un număr nedeterminat de morţi şi răniţi în rândul angajaţilor străini, relatează AFP.

Cel puţin o mie de persoane au ieşit în stradă, după marea rugăciune musulmană de vineri, la Mazar-I-Sharif, un oraş în general liniştit, conform Reuters.

Anterior, se afirmase că manifestanţii au deschis focul. O oficialitate locală, care a optat pentru anonimat, a indicat că un mic grup de oameni a atacat cu pietre, încercând să pătrundă cu forţa în biroul ONU şi în cele din urmă a reuşit. Şeful misiunii internaţionale în regiune a fost rănit, dar a scăpat cu viaţă, potrivit aceleiaşi surse.

Reprezentantul ONU în Afganistan, Staffan De Mistura, se află deja în drum spre Mazar-I-Sharif.

1 comentariu

Parpangel: ABSURD,musulmanii nu fac ,asa ceva 02-04-2011 - 19:21

Coranul indeamna la iubire,nu la crima!Si muciulmanii sant cumsekade!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult