Acasa InternationalExterne Agenţi CIA mobilizaţi în Libia

Agenţi CIA mobilizaţi în Libia

scris de M.A.
2 afisari

Dezbaterea din interiorul Casei Albe, al departamentului de stat şi Pentagonului în legătură cu potenţialul înarmării rebelilor în Libia a determinat o cerere urgentă de informaţii în legătură cu cine sunt rebelii care luptă împotriva colonelului Gaddafi dintr-o bază din estul Libiei, Bengazi, demult suspectată de a fi furnizat recruţi pentru terorişti.

Agenti CIA in Libia

Agenti CIA in Libia (foto: wsoctv.com)

Potrivit unor oficiali americani, ofiţeri CIA s-au aflat în Libia la scurt timp după ce ambasada SUA la Tripoli a fost evacuată la 25 februarie. Ei se întâlnesc cu rebelii în efortul de a înţelege mai exact cine sunt aceştia. Potrivit aceloraşi oficiali, CIA operează în Libia pentru a ajuta SUA să înţeleagă mai bine, „militar şi politic” situaţia din zonă, transmite RRA. Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile apărute în media potrivit cărora preşedintele american Barack Obama ar fi semnat cu câteva săptămîni în urmă un ordin secret prin care autorizează CIA să-i sprijine sub acoperire pe rebeli. Într-un interviu pentru postul de televiziune NBC, preşedintele american Barack Obama a refuzat să spună dacă administraţia americană îi va înarma pe rebeli, dar a lăsat această posibilitate deschisă. Barack Obama a declarat că „nu exclud această posibilitate, dar nici nu o includ. Încă evaluăm acţiunile forţelor lui Gaddafi„.

Cotidianul New York Times scria miercuri că agenţi ai CIA au fost mobilizaţi pe teren, în Libia, pentru a contacta rebeliunea şi a ghida loviturile coaliţiei, iar postul ABC a dat asigurări că preşedintele Barack Obama a autorizat sprijinirea în secret a rebelilor. Fără să reacţioneze imediat la aceste informaţii, Casa Albă a repetat că nu s-a hotărât, încă, să se furnizeze arme opoziţiei care luptă împotriva colonelului Muammar Gaddafi, transmite Mediafax. Elemente din cadrul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), potrivit New York Times, sunt mobilizate „în grupuri mici”, de mai multe săptămâni, pe teren, în Libia, având misiunea să stabilească legături cu rebelii şi să determine ţintele operaţiunilor militare. Potrivit cotidianului, „zeci de membri ai forţelor speciale britanice şi agenţi din cadrul serviciului de spionaj MI6 acţionează în Libia„, în special pentru a culege informaţii asupra poziţiilor forţelor loialiste.La rândul său, postul de televiziune ABC a afirmat că preşedintele american, Barack Obama, a semnat un memorandum secret care dă undă verde operaţiunilor secrete, pentru „a contribui la efortul” din Libia. Acest memorandum, potrivit aceleiaşi surse, „evocă un anumit număr de modalităţi de ajutare a opoziţiei libiene, autorizează ajutoare imediate şi creează cadrul unor activităţi mai susţinute în viitor”.

1 comentariu

SPIONACHE 31-03-2011 - 12:50

Mai bine ar veni sa prinda VANTURILE ROMANESTI-e tara plina de tradatori de neam, sa vina si sa-i duca in LIBIA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult