Acasa InternationalExterne Ahmadinejad în vizită la Hezbollah

Ahmadinejad în vizită la Hezbollah

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Mulţimi de libanezi l-au întâmpinat cu aplauze pe preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, aflat miercuri într-o vizită oficială la Beirut, ce-ar putea duce la divizarea regiunii. De la aeroport până la Palatul prezidenţial, peste coloana lui Ahmadinejad s-a aruncat cu flori şi boabe de orez, relatează BBC.

Foarte mulţi oameni sunt îngrijoraţi, însă, de vizita preşedintelui iranian, în condiţiile în care Iranul sprijină grupul Hezbollah, un duşman declarat al Israelului. Într-o mişcare ce va indigna criticii, Ahmadinejad urmează să viziteze localităţi de la graniţa Libanului cu Israelul. Regiunea a fost devastată în 2006 în războiul dintre Hezbollah şi Israel şi a fost parţial reconstruită cu bani iranieni. “Ahmadinejad a făcut multe pentru Liban, suntem aici să-i mulţumim”, a spus un student libanez pentru AP, citat de BBC. Tânărul a adăugat: “Ahmadinejad nu controlează Libanul. Fiecare gândeşte cu mintea lui. Suntem aici pentru a-l sprijini în vremuri grele”. “Sunt dezgustată de această vizită”, a declarat, pe de altă parte o tânără creştină pentru AFP, citată de BBC. Ea a mai afirmat: “Îl consideră un salvator, dar ne-a adus numai necazuri”.

În timpul vizitei sale, şeful statului iranian va avea întrevederi cu preşedintele Michel Suleiman şi cu premierul Saad Hariri, fiul lui Rafik Hariri, asasinat în februarie 2005. Analiştii susţin însă că cea mai importantă întâlnire a lui Ahmadinejad este cea cu liderul Hezbollah Hassan Nasrallah. Preşedintele iranian are programată o vizită în oraşul Bint Jbeil, considerat un bastion al Hezbollah, care a fost ţinta unor bombardamente israeliene în 2006.

“Bază iraniană la Mediterana”

Aceasta este prima vizită a lui Ahmadinejad în Liban de când a preluat puterea, în 2005, iar unii membri ai majorităţii parlamentare libaneze pro-occidentale o consideră o provocare. Înainte ca Ahmadinejad să ajungă la Beirut, rivalii Hezbollahah aflaţi la guvernare au declarat că preşedintele iranian vrea să transforme Libanul  într-o “bază iraniană la Mediterana”. Săptămâna trecută, Departamentul de stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această vizită. Vizita lui Ahmadinejad vine în mijlocul tensiunii create de ancheta ONU privind asasinarea premierului libaney Rafik Hariri. Se pare că, notează BBC, Tribunalul Naţiunilor Unite este aproape de emiterea unui rechizitoriu în cazul asasinatului, în dosar regăsindu-se numele unor membri ai Heybollah. Asupra actualului premier, fiul lui Rafik Hariri, Hezbollah şi Siria fac presiuni pentru a denunţa acest Tribunal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult