Al 51-lea stat american? Referendum în Puerto Rico | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Al 51-lea stat american? Referendum în Puerto Rico

Al 51-lea stat american? Referendum în Puerto Rico

scris de M.A.
2 afisari

Peste două milioane de portoricani sunt chemaţi să voteze marţi pentru a alege un nou guvernator şi pentru a se pronunţa prin referendum dacă acceptă ca insula lor să devină al 51-lea stat american.

Al 51-lea stat american? Referendum în Puerto Rico

Al 51-lea stat american? Referendum în Puerto Rico (telemundo51.com)

Insula a fost cedată de spanioli Statelor Unite ale Americii în anul 1898. Această consultare coincide cu alegerile prezidenţiale americane, dar locuitorii din Puerto Rico, deşi sunt cetăţeni americani din anul 1917, nu pot să voteze la acest scrutin. Ei nu plătesc impozite pentru bugetul federal american, cu excepţia cazurilor cînd trăiesc în SUA. Puerto Rico este din anul 1952 un simplu „stat liber asociat SUA” şi nu este reprezentat în Congresul de la Washington, trasmite Moldpres, care citează AFP.

Cei 2,4 milioane de portoricani cu drept de vot vor trebui să aleagă una din următoarele trei opţiuni: independenţa, includerea în SUA ca al 51-lea stat american sau menţinerea statutului de stat liber asociat SUA. Este cel de-al patrulea referendum de acest fel, după cele din anii 1967, 1993 şi 1998, în urma cărora a fost confirmat, de fiecare dată, statutul de stat liber asociat SUA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult