Acasa InternationalExterne Alegeri în Franţa: Stânga este favorită

Alegeri în Franţa: Stânga este favorită

scris de M.A.
8 afisari

Francezii votează duminică în primul tur al alegerilor legislative, în care stânga este favorită, la o lună de la preluarea puterii de către actualul preşedinte socialist, François Hollande.

Alegeri Franta

Alegeri în Franţa: Stânga este favorită

Scrutinul s-a deschis la ora locală 08.00 (06.00 GMT) şi se va închide în marile oraşe la ora 20.00 (18.00 GMT). Circa 46 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 577 de deputaţi din viitoarea Adunarea Naţională. Toate sondajele indică stânga ca mare favorită, dar miza este dacă Partidul Socialist şi aliaţii săi ecologişti vor obţine majoritatea absolută sau vor trebui să se alieze cu stânga radicală, transmite Agerpres.

Noul şef al statului, François Hollande, a lansat un apel francezilor ca să-i ofere ‘o largă majoritate, solidă şi coerentă,’ pentru a-şi pune în aplicare promisiunile din campania electorală. La rândul său, liderul formaţiunii de dreapta UMP, Jean-François Copé, a cerut ‘să fie aleasă din primul tur o majoritate de dreapta în Adunarea Naţională pentru a împiedica ireparabilul, pentru a nu se spulbera ce a fost făcut’.

Sondajele de opinie din Franţa indică acelaşi nivel al intenţiilor de vot, şi anume 31,5-32% pentru socialişti şi diverşi de stânga, 5-5,5% ecologişti, 7,5-8% stânga radicală, 1-1,5% extremă-stânga, iar pentru dreapta 33,5-35% şi pentru extremă-dreapta 15-16%. Cheia scrutinului o va reprezenta gradul de mobilizare a electoratului, numai 60% dintre alegători fiind aşteptaţi la vot, în timp ce 80% au votat la prezidenţiale.

Rata participării va avea, de asemenea, un impact asupra influenţei Frontului Naţional (extremă-dreapta), după scorul obţinut de Marine Le Pen – 17,9% – în primul tur al prezidenţialelor. Premierul Jean-Marc Ayrault, el însuşi candidat la Nantes, a avertizat că membrii guvernului care vor fi învinşi în alegeri vor trebui să demisioneze. Însă toţi cei 24 de miniştri candidaţi se prezintă în circumscripţii unde François Hollande a obţinut victoria. Cel de-al doilea tur de scrutin al legislativelor se va desfăşura la 17 iunie

1 comentariu

ciufulici 10-06-2012 - 15:06

GRECII EUROPEI, respectiv populatii si paturi sociale intregi din Franta dar si din alte tari, indobitocite de somn, petreceri, si lene au ajuns la ananghie si isi zic „sa ne dea statu”, si asa se ajunge la aberatia cu socialisti la putere.
Din pacate, acest vant de autodistrugere socialist sufla intens cam peste toata EU, si mai ales in RO.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult