Opoziţia centristă pro-europeană a câştigat majoritatea parlamentară la alegerile legislative de duminică din Polonia, învingându-i pe populiştii naţionalişti de guvernământ (PiS) şi extrema dreaptă la un loc, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, s-a clasat pe primul loc, potrivit unui sondaj IPSOS, obţinând aproape 37%, însă nu va putea forma o majoritate pentru a guverna.
PiS ar urma să ocupe doar 200 de locuri în Parlament, din totalul de 460, scrie Reuters. „Este sfârșitul vremurilor rele, este sfârșitul PiS”, a declarat după închiderea urnelor liderul Coaliției Civice, Donald Tusk. Cele trei partide ale opoziţiei centriste, Platforma Civică (KO) a lui Donald Tusk, creştin-democraţii din A treia Cale şi Stânga, au câştigat împreună 248 de locuri, faţă de 212 locuri pentru PiS şi Confederaţia (extrema dreapta) împreună. PiS (Law and Justice) – 36.8%
KO (Civic Coalition) – 31.6 % Trzecia Droga (Third Way) – 13% Lewica (The Left) – 8.6% Konfederacja – 6.2% Bezpartyjni Samorządowcy – 2.4%
PiS a câștigat cele mai multe locuri, dar nu va putea forma un guvern de coaliție. Sondajul Ipsos, la ieșirea de la urne, a atribuit partidului de guvernare Lege și Justiție (PiS) 36,8% din voturi, ceea ce reprezintă doar 200 de locuri în Parlament. Liderul opoziţiei poloneze pro-europene, Donald Tusk, care, potrivit sondajelor sondaje la ieşirea de la urne, a câştigat majoritatea la alegerile legislative de duminică, a declarat că aceasta înseamnă „sfârşitul domniei PiS” populist, scrie AFP, potrivit Agerpres. „Polonia a câştigat, democraţia a câştigat, i-am alungat de la putere (…) este sfârşitul acestei perioade proaste, este sfârşitul domniei PiS”, a declarat el imediat după publicarea sondajelor. Opoziţia centristă pro-europeană a câştigat majoritatea parlamentară la alegerile din Polonia, învingându-i pe populiştii naţionalişti la putere (PiS) şi extremă-dreapta la un loc, indică sondajele IPSOS. De partea cealaltă, liderul PiS, Jaroslaw Kaczyńsk, a declarat că „indiferent cum va fi până la urmă, care va fi repartizarea voturilor, pentru că nu știm, vom face totul și vom câștiga”. La alegerile de duminică s-a înregistrat cea mai mare prezență la un scrutin parlamentar din istoria postcomunistă a Poloniei, potrivit Comisiei Electorale, de 72,9%.
Tusk promite că va restabili relaţiile bune cu Uniunea Europeană
În vârstă de 66 de ani, Donald Tusk a fost premier al Poloniei între 2007 şi 2014 şi preşedinte al Consiliului European între 2014 şi 2019. El a promis că va restabili relaţiile bune cu Uniunea Europeană şi va debloca fondurile europene îngheţate de Bruxelles din cauza disputelor apărute în cursul celor două mandate ale guvernului PiS. De asemenea, Tusk a promis că va liberaliza dreptul la avort, un punct de dezacord major cu guvernul PiS care a pus accentul pe valorile catolice.
Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a salutat succesul relativ al mişcării sale care va avea 200 de locuri în parlament, dar fără o majoritate care să îi permită să formeze un guvern. „Fie că suntem la putere, fie în opoziţie, (…) nu vom permite ca Polonia să fie trădată”, a declarat el. Potrivit lui Stanislaw Mocek, politolog şi preşedinte al Universităţii Collegium Civitas, acum există „o şansă ca să apară un guvern de opoziţie”. „Cred că acesta este de fapt sfârşitul guvernului PiS (…) Este o şansă pentru noi de a ne reconstrui poziţia, mai ales în Europa”, a declarat el. Numeroşi alegători şi-au exprimat nemulţumirea în privinţa guvernului. „Este timpul pentru schimbare”, a declarat pentru AFP Ewa Bankowska, o femeie de 43 de ani care lucrează în finanţe, în timp ce vota la Halinow, un oraş la marginea Varşoviei.
„Sunt îngrijorată de economie. Aş vrea să ne dezvoltăm şi ca guvernul să nu mai cheltuiască banii pe care nu îi are”, a adăugat ea. Dar Dorota Zbig, o asistentă medicală de 57 de ani, a spus că ultimii ani de guvernare PiS „au fost foarte buni pentru mine şi familia mea”. Pentru a forma un guvern de coaliţie, trebuie ca Platforma Civică, A Treia Cale şi Stânga să ajungă să se înţeleagă, dar liderii lor şi-au declarat deja disponibilitatea de a face acest lucru. „Probabil că vom aştepta în jur de douăsprezece ore pentru rezultatele oficiale (…), ne vom aşeza apoi să discutăm şi cu siguranţă vom ajunge la un acord”, a dat asigurări Donald Tusk. În timpul campaniei, PiS s-a angajat să continue controversatele sale reforme ale sistemului judiciar despre susţine că vizează eradicarea corupţiei, dar pe care UE le consideră un atac la democraţie.
Campania a fost marcată de violente atacuri personale împotriva lui Donald Tusk din partea puterii care l-a acuzat că reprezintă interesele Berlinului, Moscovei şi Bruxellesului. Kievul şi aliaţii săi occidentali observă cu atenţie aceste alegeri, după alegerea recentă în Slovacia a unui guvern ostil ajutorului pentru Ucraina. Polonia este unul dintre principalii susţinători ai Kievului şi a primit un milion de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său, dar oboseala creşte în rândul polonezilor.
Guvernul PiS a intrat în dispută cu Ucraina prin impunerea unui embargo asupra importurilor de cereale, argumentând necesitatea de a-i proteja pe fermierii polonezi.