Acasa InternationalExterne Alegeri la Budapesta: Avem o majoritate, ce facem cu ea?

Alegeri la Budapesta: Avem o majoritate, ce facem cu ea?

scris de Ziua Veche
0 afisari

Analistii politici din Ungaria sustin ca in turul doi al alegerilor parlamentare, alianta Fidesz – KDNP (Partidul Popular Crestin Democrat) isi va consolida victoria obtinuta in primul scrutin, asigurandu-si o majoritate de doua treimi in viitorul legislativ (258 de mandate – n.r.). Potrivit MTI, acestia sunt de parere ca exista mari sanse ca socialistii (MSZP) sa obtina victoria doar in una din cele 57 de circumscriptii electorale individuale, situatie in care parlamentul de la Budapesta va arata astfel: alianta Fidesz – KDNP – 264 de mandate, MSZP – 58 de mandate, partidul de extrema – dreapta Jobbik – 48 de mandate, iar partidul ecologist LMP (Politica poate fi diferita) ar obtine 16 mandate. Cu toate ca in acest caz socialistii ar obtine cu doar 10 mandate mai mult decat Jobbik, ei ar avea avantajul de a propune un candidat pentru functia de presedinte. Confrom Constitutiei maghiare, o formatiune politica trebuie sa aiba cel putin 50 de reprezentanti in parlament, pentru a putea propune un candidat la aceasta functie. In acelasi timp, partidul care obtine majoritatea parlamentara, poate modifica legea suprema, poate alege presedintele statului, poate declara razboi sau poate aduce amendamente legislatiei electorale. 

 Prioritatile Fidesz

Confrom declaratiilor reprezentantilor formatiunii, dupa revenirea la putere, Fidesz intentioneaza sa modifice aproximativ sase legi importante. La inceputul saptamanii, Laszlo Kover, vicepresedintele partidului, a declarat ca printre acestea se afla legea referitoare la statutul etnicilor maghiari din afara granitelor, legea electorala, cea referitoare la administratiile locale si media. Anterior, oficialii Fidesz au sugerat ca partidul are in vedere si posibilitatea modificarii legislatiei referitoare la imunitatea parlamentarilor, precum si comasarea serviciilor nationale de securitate. Una dintre cele mai controversate schimbari este cea referitoare la legea de functionare a mass – mediei. Potrivit unor surse apropiate partidului, Fidesz ar vrea ca serviciile publice de media sa fuzioneze si doreste sa schimbe intrega structura a consiliului national al audiovizualului din Ungaria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult