Acasa InternationalExterne Alegeri la Budapesta. Gyurcsany, premierul care a desemnat Ungaria “curva de tara”

Alegeri la Budapesta. Gyurcsany, premierul care a desemnat Ungaria “curva de tara”

scris de Ziua Veche
3 afisari

Duminica 11 aprilie, in Ungaria, va avea loc al saselea tur de alegeri generale de la caderea comunismului, alegeri cu final aproape anuntat. Socialistii aflati la guvernare (MSZP) s-au confruntat incepand cu anul 2006 cu o scadere extrem de abrupta in sondajele de opinie, ajungand sa fie cotati in prezent cu doar 15-16% din intentiile de vot, conform ultimelor sondaje de opinie din luna martie. Caderea socialistilor a fost demarata de scaparea in mass-media a unor inregistrari in care fostul premier Ferenc Gyurcsanyi recunostea ca a mintit in campania electorala, aceasta cadere fiind accentuata de criza economica.

Pe data de 26 mai 2006, in cadrul unei intalniri private cu reprezentantii MSZP din Parlamentul Ungariei, premierul Ferenc Gyurcsany a recunoscut faptul ca atat in campania electorala cat si dupa castigarea alegerilor din 2004, formatiunea sa nu a facut altceva decat sa minta populatia. In luna septembrie, inregistarea audio a respectivei intalniri, celebra pentru limbajul obsecen folosit de premier, a fost facuta publica de postul de radio Magyar Radio, starnind proteste violente in Budapesta si in alte cateva orase impotrante din Ungaria, manifestantii solicitand demisia acestuia. Potrivit cotidianului Magyar Hirlap, printre altele, Gyurcsany a declarat atunci ca “trebuie sa schimbam aceasta curva de tara (…) nu avem alta optiune, deoarece am dat-o in bara. Si inca foarte tare. (…) Este evident faptul ca in ultimii doi ani am mintit (…) Nu putem aminti nici o masura a executivului de care sa fim mandri, in afara de faptul ca in final am reusit sa scoatem guvernul din cacat. Nici una. (…) In ultimii patru ani nu am facut nimic.”. El a mai adugat ca, in opinia sa, nici un alt guvern din Europa nu a facut o prostie la fel de mare ca cel pe care il conduce. Gyurcsany a facut referire si la prinicpalul partid de opozitie din Ungaria (Fidesz) si la liderul acestuia, afirmand ca “nu mai este cazul sa ne cacam pe noi de frica din cauza lui Viktor Orban si a dreptei”. In ciuda acestui scandal si a protestelor violente de strada, Ferenc Gyurcsany a refuzat sa demisioneze. Totusi, pe 26 martie 2009, premierul si-a anuntat decizia de a parasi aceasta functie si le-a solicitat colegilor din MSZP sa-i gaseseasca un inlocuitor, deoarece considera ca a devenit un “obstacol in calea reformelor economice si sociale din tara”. O saptamana mai tarziu, Gyurcsany a demisionat din functia de premier, dar si de presedinte al partidului, fiind inlocuit de independentul Gordon Bajnai.

Programul politic al MSZP

Documentul socialistilor, intitulat “Modernizare nationala, coeziune”, incepe cu o enumerare a realizarilor guvernelor conduse de MSZP in perioada 2002 – 2008, interesant fiind insa faptul ca, din motive evidente, programul nu face referire si la anul 2009. Astfel, in aceasta perioada, PIB – ul Ungariei a crescut cu 25 de procente, exporturile s-au dublat, o crestere semnificativa inregistrandu-se si in privinta investitiilor straine si a venitului mediu pe cap de locuitor. Potrivit site-lui mszp.hu, prioritatea partidului pentru perioada urmatoare o reprezinta cresterea economiei Ungariei si crearea de noi locuri de munca. Programul formatiunii face referire si la o serie de domenii in care Ungaria ar trebui sa investeasca mai mult, cum ar fi industria farmaceutica, industria auto, comunicatiile, agricultura si industria alimentara. Socialistii subliniaza insa faptul ca evolutia economiei din aceasta tara depinde foarte mult de situatia economica mondiala.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult