Acasa InternationalExterne Alegeri la Budapesta. Viziunea lui Viktor Orban asupra Romaniei

Alegeri la Budapesta. Viziunea lui Viktor Orban asupra Romaniei

scris de Ziua Veche
1 afisari

Conform ultimelor sondaje de opinie, Fidesz este partidul care are cele mai mari sanse in cadrul alegerilor parlamentare din 11 aprilie, fiind cotat cu 62 % din intentiile de vot. Interesant este insa daca Fidesz va reusi sa obtina o majoritate de doua treimi in Parlamentul de la Budapesta (aproximativ 66 %), care i-ar premite sa adopte legi organice fara a avea nevoie de sprijinul altei formatiuni politice. Candidatul Fidesz (Alianta Tinerilor Democrati – n.r.) la functia de prim – ministru al Ungariei este actualul presedinte al formatiuni, Viktor Orban, care a mai ocupat acest post in perioada 1998 – 2002. Orban a preluat sefia partidului in anul 1990, incepand cu acel moment sprijinirea etnicilor maghiari din afara granitelor si a demersurilor autonomiste ale acestora fiind una din prioritatile partidului.

 In cadrul actualei campanii electorale, atat presedintele, cat si o serie de alti membri ai partidului au declarat in repetate randuri ca, in cazul in care vor ajunge in Parlament, vor incerca sa acorde dubla cetatenie maghiarilor din Bazinul Carpatic (mai multe detalii aici si aici). De exemplu, in cadrul intalnirii Viktor Orban – Traian Basescu de anul trecut de la Balvanyos, liderul Fidesz a declarat ca vede in presedintele Romaniei un partener, cu care va putea colabora dupa castigarea alegerilor parlamentare, amintind si faptul ca formatiunea sa a sustinut acceptarea PD-L, “fostul partid al domniei sale”, in grupul PPE din Parlamentul European. Nu este o noutate nici faptul ca Viktor Orban a sustinut in permanenta candidatura presedintelui Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, la postul de membru al Parlamentului European. Mai mult, acesta a declarat ca pentru Fidesz, Tokes Laszlo este principalul actor al vietii politice din Transilvania. De altfel, CNMT este o extensie neoficiala a Fidesz in Transilvania, prin care liderii partidului civic ungar isi impun interesele politice si strategice, in timp ce Tokes este nelipsit de la masa decizionala a partidului ungar, cu o autentica doctrina de dreapta, creat dintr-un grup de tineri anticomunisti (reuniti sub titulatura Constiinta 88), intre care se remarca nume precum Viktor Orban sau Kover Laszlo, dar si controversatul ziarist Bayer Zsolt, cunoscut opiniei publice ungare pentru iesirile sale antisemite.

Programul politic al Fidesz

Programul principalulului partid de opozitie din Ungaria, intitulat “Politica afacerilor interne”, vorbeste in principal de prioritatile economice ale noului guvern, una din cele mai importante chestiuni fiind crearea de noi locuri de munca, potrivit site-ului fidesz.hu. Formatiunea sustine ca in urmatorii zece ani va creste numarul locurilor de munca cu un milion si se bazeaza pe increderea de care se va bucura noul guvern pe plan international, fapt care va duce la o crestere a investitiilor straine in acesta tara. Cu toate ca documentul Fidesz nu pomeneste nimic in legatura cu reducerea cheltuielilor guvernamentale, aceste sustine ca in urmatorii sase ani va reusi sa reduca valoarea TVA–lui. Interesant este si faptul ca Fidesz promite sa reduca dobanzile, desi, in mod normal, o astfel de masura ar trebui adoptata de Banca Nationala a Ungariei. Documentul principalului partid de opozitie sutine necesitatea inaspririi Codului Penal si a cresterii numarului fortelor de ordine. Fidesz vorbeste si despre reforma sistemului de sanatate din Ungaria, precum si despre o serie de masuri de protectie sociala, printre acestea aflandu-se sprijinirea familiilor cu mai mult de un copil, combaterea saraciei sau integrarea tiganilor in societate. O serie de analisti politici de la Budapesta au criticat insa programul Fidesz, sustinand ca acesta vorbeste doare de rezultate si nu mentioneaza, concret, cum pot fi obtinute acestea. In acelasi timp, Fidesz nu face referire la momentul in care Ungaria ar putea adopta moneda unica europeana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult