Acasa InternationalExterne Alegeri la Varsovia pana pe 20 iunie

Alegeri la Varsovia pana pe 20 iunie

scris de Ziua Veche
2 afisari

Sistemul politic al Poloniei va trece de socul mortii presedintelui Lech Kaczynski – ca si de disparitia unei mari parti a elitei politice, apreciaza agentia Reuters intr-o ampla analiza. Conform Constitutiei poloneze, la Varsovia functia de presedinte va fi preluata de presedintele Parlamentului care va organiza alegeri prezidentiale pana la data de 20 iunie. Polonia nu va suferi din cauza unui vid de putere, iar mecanismele constitutionale de la Varsovia vor anula orice fel de impact pe termen lung asupra stabilitatii politice. Ca prim efect al dezastrului aviatic de la Smolensk se va impune o crestere a influentei premierului Donald Tusk – insa pe termen lung vor exista cu siguranta efecte asupra clasei politice, desi nu se stie in prezent care vor fi acestea. 

Analistul Preston Keat de la Eurasia Group a declarat pentru Reuters ca “Dezastrul aviatic va provoca ingrijorari referitoare la stabilitatea politica a Poloniei si asupra relatiilor cu Rusia, insa nu exista ingrijorari cu privire la tranzitia institutionala pentru presedintie si banca centrala. Actorii politici de frunte se vor misca repede pentru a stabiliza situatia”.

Lech Kaczynski, cunoscut pentru nationalismul sau si lipsa de incredere atat in Uniunea Europeana cat si in Vladimir Putin, ar fi trebuit sa candideze pentru un nou mandat de cinci ani la presedintia Poloniei la alegerile din aceasta toamna. Conform Constitutiei poloneze, atributiile lui Kaczynski vor fi preluate de presedintele Parlamentului, Bronislaw Komorowski. 

Riscuri limitate

Sub protectia anonimatului, un membru al Guvernului polonez a declarat pentru Reuters ca “Atunci cand se va aseza praful nu cred ca aceasta tragedie va schimba in mod fundamental situatia Poloniei din punct de vedere economic, sau arice alt punct de vedere. Sunt foarte multe elemente nesigure in acest moment. Oamenii sunt foarte suparati, insa riscurile par sa fie foarte limitate. Democratia poloneza trebuie sa-si dovedeasca rezistenta. Constitutia stabileste clar ce trebuie sa se intample. Campania electorala pentru presedintie va fi dificila, insa ma astept ca oamenii sa fie mai retinuti in aceste circumstante”.

Multi analisti se asteapta la o revenire a simpatiei pentru Jaroslaw Kaczynski (fratele presedintelui decedat) si pentru PiS, partidul de dreapta care i-a adus la putere, insa nu este clar daca aceasta revenire a simpatiei publice se va transforma in voturi. La ultimele sondaje de opinie, PiS se afla in urma liberalilor lui Tusk, cu 25% fata de 50%. Alegerile generale vor avea loc in Polonia in cursul anului 2011.

“Problema este ca Lech Kaczynski ar fi pierdut alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestui an, iar cei care se aflau cu el ar fi iesit de pe scena politica. Acest dezastru ar putea provoca o schimbare generala in PiS, de vreme ce Jaroslaw va fi zguduit de ea. A fost foarte apropiat de fratele sau. A dominat complet PiS, insa acum ar putea aparea un prilej ca membrii de partid mai tineri sa iasa in fata”, a declarat pentru Reuters Krzysztof Bobinski din partea Unia&Polska Foundation. 

Efecte colaterale

Aceasta lovitura devastatoare pentru PiS nu se rezuma doar la politicile de partid. Printre cei ucisi in dezastrul de la Smolensk se numara si personaje apropiate fratilor Kaczynski, cum ar fi guvernatorul bancii centrale Slawomir Skrzypek si Janusz Kurtyka, presedintele Institutului pentru Memoria Nationala (echivalentul CNSAS din Polonia). Atat Skrzypek cat si Kurtyka au stat in coasta guvernului Tusk, opunandu-i-se in chestiuni economice si cele legate de tratarea trecutului comunist al Poloniei.

Din punct de vedere international, moartea lui Kaczynski nu va avea un impact deosebit, apreciaza Reuters. Dupa o lunga intarziere, Kaczynski a fost fortat sa semneze Tratatul de la Lisabona, care a fost sustinut de Guvernul Tusk. Kaczynski a fost un aparator decis al Ucrainei si Georgiei impotriva a ceea ce el numea “noul imperialism” al Rusiei, fiind de multe ori dat deoparte de Guvernul Tusk care a promovat intens o imbunatatire a relatiilor cu Moscova.

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult