Acasa InternationalExterne Alegeri legislative în Iran: Khamenei îi ia faţa lui Ahmadinejad

Alegeri legislative în Iran: Khamenei îi ia faţa lui Ahmadinejad

scris de Marius Bâtcă
8 afisari

Parlamentul iranian ales vineri va fi larg dominat de conservatori afiliaţi liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei.

Iran - alegeri (naharnet.com)

Iran - alegeri (foto: naharnet.com)

Din cele 290 de mandate, 224 au fost atribuite luni dimineaţa, iar 63 de mandate urmează să facă obiectul unui al doilea tur de scrutin, probabil în aprilie, potrivit datelor publicate de site-ul Majlis, informează AFP, preluată de Mediafax. De asemenea, trei locuri erau neocupate. Opoziţia reformatoare a boicotat masiv scrutinul. Ea a obtinut numai 19 mandate, faţă de 60 în precedenta legislatură, şi aproape dispare de pe scena parlamentară.

Însă, puternica înnoire a Majlis, alegerea a numeroşi candidaţi “independenţi” şi complexitatea alianţelor politice fac dificilă orice estimare a ponderii diferitelor facţiuni şi echilibrului între susţinătorii şi adversarii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în cadrul viitorului Legislativ. Niciuna dintre cele două coaliţii conservatoare principale aflate în competiţie, “Frontul Unit al Conservatorilor” care îi regrupează pe opozanţii lui Ahmadinejad şi “Frontul Durabilităţii” din care fac parte susţinătorii acestuia, nu a reuşit să se impună, potrivit unei compilări a rezultatelor întocmită de AFP pe baza numeroaselor informaţii disparate publicate de presă.

Din 222 de aleşi în primul tur identificaţi de AFP, “Frontul Unit” a obţinut numai 43 de mandate, iar “Frontul Durabilităţii” zece. De asemenea, au fost aleşi 54 de candidaţi care figurau simultan pe listele celor două coaliţii – o particularitate a vieţii politice iraniene -, fără să fie posibil să se ştie ce partid vor opta să susţină.

Aceeaşi incertitudine este valabilă şi pentru 89 de deputaţi “independenţi”, cu angajamente uneori necunoscute, care au reuşit să fie aleşi împoriva candidaţilor principalelor mişcări în cadrul acestui scrutin, care a înnoit peste jumătate din numărul membrilor Majlis.

Vocea naţiunii”, o coaliţie conservatoare redusă care i se opune lui Ahmadinejad, a obţinut două mandate, iar cinci mandate revin principalelor minorităţi religioase recunoscute de Iran (creştini, evrei, zoroastrieni). Potrivit autorităţilor iraniene, dintre cei 48 de milioane de iranieni cu drept de vot, peste 30 de milioane au votat la aceste alegeri legislative. Scrutinul s-a desfăşurat, cu emoţii şi o impresionantă desfăşurare de forţe, pentru că acestea au fost primele alegeri de după protestele din 2009, declanşate de rezultatul controversat al scrutinului prezidenţial, care i-a adus un nou mandat lui Mahmud Ahmadinejad, informeaza Radio România Actualităţi.

Ahmadinejad, „reformator” deranjant

Preşedintele iranian Ahmadinejad a ieşit de ceva vreme din graţiile liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, după ce a încercat să obţină tot mai mult control asupra centrilor de putere din republica islamică şi a intrat în conflict deschis cu fostul legislativ informeaza Radio România Actualităţi. Conservatorii loiali Ayatollahului Ali Khamenei consideră eretică, prea mult naţionalistă şi prea puţin islamică, ideologia promovată de Ahmadinejad. În presa apropiată de tabăra conservatorilor, credinciosul musulman Ahmadinejad este văzut, paradoxal, ca un reformator deranjant, în sensul că greutatea ideologică a trecut în zona naţionalismului şi abia apoi urmează fibra islamică. Forţele loiale lui Ahmadinejad au demarat o adevărată mobilizare pentru a obţine un număr cât mai mare de parlamentari favorabili preşedintelui, inclusiv printr-o campanie de numire a unor oameni de încredere în funcţiile publice locale, dar eforturile lor au fost zadarnice. Noua componenţă a Majlis-ului va fi şi mai problematică pentru Ahmadinejad decât înainte. În urma scrutinului chiar şi sora lui Ahmadienjad, Parvin, şi-a pierdut locul în parlament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult