Acasa InternationalExterne Alegeri Moscova: Navalnii contestǎ victoria lui Sobianin

Alegeri Moscova: Navalnii contestǎ victoria lui Sobianin

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Aleksei Navalnîi a contestat duminică seara victoria anunţată a primarului în exerciţiu al Moscovei Serghei Sobianin, denunţând „falsificări” şi ameninţând cu scoaterea susţinătorilor săi în stradă.

Alegeri Moscova: Navalnii contestǎ victoria lui Sobianin (foto:gazetadesud.md)

„Ceea ce vedem sunt falsificări evidente”, a declarat Navalnîi ȋn seara de duminicǎ, 8 septebmrie în faţa unor jurnalişti, la sediul său de campanie. „Cerem anularea voturilor exprimate la domiciliu şi organizarea turului doi”, a continuat el, referindu-se la proceduri prevăzute pentru persoane care nu se pot deplasa, suspectate că permit fraude. „În caz contrar, îndemnăm cetăţenii să iasă în stradă”, a avertizat Navalnȋi, potrivit mediafax.

După numărarea voturilor exprimate în peste 80% din secţii, Comisia Electorală a anunţat un scor de 51,4% pentru Sobianin, un fost şef de cabinet al lui Putin, şi de 27,2% pentru opozant, care este considerat principalul adversar al regimului rus. Echipa de campanie al lui Navalnîi a afirmat anterior că dispune de sondaje efectuate la ieşirea din secţiile de votare, potrivit cărora Sobianin, susţinut de Kremlin, ar obţine sub 50% din voturi, fiind necesar un al doilea tur.

Echipa de campanie a lui Navalnîi a reclamat datele definitive ale prezenţei la urne, care nu au fost publicate la ora 22.00 GMT (luni, 1.00, ora României). Potrivit datelor publicate la ora locală 18.00 (17.00, ora României), participarea era foarte slabă, de doar 26,5%, cu doar două ore înainte de închiderea urnelor. Navalnîi, un lider charismatic, în vârstă de 37 de ani, a îndemnat deja, înainte de scuritn, la organizarea unui miting în centrul Moscovei, luni seara.

În opinia lui Nikolai Petrov, un profesor la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova, Navalnîi a devenit, odată cu aceste alegeri, „un politician de anvergură naţională”. Însă el a apreciat că opozantul a fost admis în aceste alegeri în mod intenţionat, pentru a spori legitimitatea în capitală, teatrul unor manifestaţii de amploare împotriva lui Vladimir Putin în iarna 2011-2012. Condamnat în iulie la cinci ani de detenţie pentru acuzaţii de fraude pe care le denunţă ca „fabricate piesă cu piesă”, Aleksei Navalnîi a fost încarcerat şi apoi eliberat, în pofida tuturor aşteptărilor, de către justiţie, până la examinarea apelului.

Serghei Sobianin, în vârstă de 55 de ani, un administrator eficient, dar fără charismă, şi-a multiplicat iniţiativele de atragere a moscoviţilor, de la crearea unui sistem gratis pentru biciclete şi până la şantiere uriaşe de renovare a centrului istoric. Numit prin decret de către Kremlin în 2010, el a convocat alegeri anticipate pentru a se legitima într-un megalopolis cu 12 milioane de locuitori. Alegeri locale au avut loc în mai multe puncte pe teritoriul Rusiei, inclusiv la Ekaterinburg, un important centru industrial cu peste un milion de locuitori în Ural, unde candidatul opoziţiei Evgheni Roizman, susţinut de miliardarul Mihail Prohorov, a învins cu 33 la 30% din voturi candidatul susţinut de către putere, potrivit rezultatelor parţiale publicate duminică seara.

5 comentarii

UnUL 10-09-2013 - 14:01

Se îndoiește cineva că în „marea democrație” rusă se fură la vot ca în codru? Cred că Sobianin l-a luat consultant pe Liviu Dragnea.

pathfinder 10-09-2013 - 14:53

Pai sunt unii care ti-ar da in cap pentru afirmatia ta.
Vezi camarazii rusofili.

UnUL 10-09-2013 - 16:18

A și apărut unul, d-le Pathfinder; e vorba de Bubos-Jegos.

urbos 10-09-2013 - 15:01

Sint frati cu scarba securista si comunista Basescu, e normal. Si japita asta e la putere prin furt.

Salut 10-09-2013 - 16:01

„Serghei Sobianin, în vârstă de 55 de ani, un administrator eficient, dar fără charismă, şi-a multiplicat iniţiativele de atragere a moscoviţilor, de la crearea unui sistem gratis pentru biciclete şi până la şantiere uriaşe de renovare a centrului istoric.”
=======================================

ADICA A FACUT CEVA POZITIV CA PRIMAR

Uite de ce il alege lumea si de ce are procentajul dublu decat contracandidatul sau. Primarul trebuie sa fie bun administrator, cu sau fara simpatii Putin sau oricare altul.

De Pacalici d’astia, de opozitie continua, incapabili, incompetenti, gura mare si carora le-a stat ceasul e plina societatea si la rusi si la romani si oriunde (Basescu e un produs tipic, asa a ajuns primar, asa a ajuns presedinte).

Alde Basesti incompetenti gasesti in piata, 5 la leu. E drept ca al nostru e campion la jigodism, de asta are si asa succes la alde UnUL, altul…..

PS:

De ce la Moscova s-a putut face sistemul gratis pentru biciclete si in alte locuri platesti ca pentru taxi, numai tabula rasa d’astia tampiti a la Cluj pot pricepe !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult