Acasa InternationalExterne Alegeri prezidențiale în Turcia. Recep Tayyip Erdogan, favorit

Alegeri prezidențiale în Turcia. Recep Tayyip Erdogan, favorit

scris de D.P.
5 afisari

UPDATE: Secțiile de votare în cadrul primelor alegeri prezidențiale din Turcia cu sufragiu universal direct s-au închis duminică, la ora locală 17:00. Premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan ar urma să îl câștige, potrivit sondajelor de opinie.

Primele rezultate ale turului întâi al confruntării electorale vor fi anunțate în cursul serii.

În fruntea guvernului turc începând din 2003, Recep Tayyip Erdogan este marele favorit. Cei doi contracandidați ai săi sunt Ekmeleddin Ihsanoglu (70 de ani), profesor de istorie și fost șef al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), și Selahattin Demirtas (41 de ani), un avocat provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular (HDP).

Primul tur de scrutin din Turcia în care președintele este ales direct de către cetățeni a început în această dimineață. Premierul Recep Tayyip Erdogan este marele favorit.

Recep Tayyip Erdogan, favorit.

Cei doi contracandidați ai săi sunt Ekmeleddin Ihsanoglu (70 de ani), candidat comun al celor două principale partide de opoziție, profesor de istorie și fost șef al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), și Selahattin Demirtas, un avocat în vârstă de 41 de ani, provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular (HDP).

Potrivit ultimului sondaj de opinie publicat în această săptămână de Institutul privat Konda, Erdogan era creditat cu 57% din intențiile de vot, față de 34% pentru Ihsanoglu, care reprezintă Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP), și 9% pentru Demirtas.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține cel puțin 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru data de 24 august.

Până acum, președinții Turciei erau aleși de către parlament, însă un amendament constituțional le oferă acum cetățenilor turci șansa de a-l alege direct pe șeful statului. Aproximativ 53 de milioane de cetățeni turci au drept de vot.

Secțiile de votare din Turcia se vor închide la ora locală 17:00 (ora 14:00 GMT).

3 comentarii

salut 10-08-2014 - 16:30

Pai unde sunt ji-danii si rujatii care isi puneau visele pe forum si ii prevesteau lui Erdogan un sfarsit politic rapid – poate nu numai politic?

pathfinder 10-08-2014 - 16:37

Esti cu pluta.
In afara de tine si alti doi-trei Napoleoni din salonul tau nu prea sunt profeti pe forumul ZV.

digital 10-08-2014 - 22:24

s-au săturat și ăștia de cosmopolitismul exacerbat și occidentul infatuat!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult