Acasa InternationalExterne ALEGERI PREZIDENTIALE. Ce scrie presa străină despre haosul din diaspora

ALEGERI PREZIDENTIALE. Ce scrie presa străină despre haosul din diaspora

scris de D.P.
2 afisari

Incidentele de la secţiile de votare din străinătate, care au marcat primul tur al scrutinului prezidenţial din România, au atras atenţia presei străine.

Ce scrie presa străină despre haosul din diaspora.

Ce scrie presa străină despre haosul din diaspora.

Premierul Victor Ponta, care s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului prezidenţial de duminică, este încrezător că va câştiga turul doi, însă principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, este de altă părere, relatează EURONEWS. Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin nu este decis încă şi depinde pe cine vor susţine ceilalţi 12 candidaţi, care au pierdut în primul tur, apreciază Euronews, adăugând că Iohannis ar putea beneficia de sprijinul electoratului Monicăi Macovei, un „simbol al luptei anticorupţie şi deputat european”.

Numeroşi români din străinătate nu au putut vota duminică din cauză că secţiile de votare au rămas fără buletine, ceea ce a generat proteste în faţa Ministerului de Externe de la Bucureşti, precizează Reuters. Mulţi au denunţat de asemenea faptul că au stat la cozi pentru a putea vota, iar spiritele s-au încins la ambasada României din Paris, care a cerut ajutorul poliţiei franceze. De altfel, fostul tenismen Ion Ţiriac a venit cu avionul în România, pentru că nu a putut vota la Paris din cauza cozilor.

Duelul se anunţă strâns în cel de-al doilea tur pentru preşedinţia României, după ce premierul Victor Ponta a înregistrat duminică o victorie mai puţin clară decât se preconiza, în primul tur al unui scrutin considerat crucial în fosta ţară comunistă, comentează AGENCE FRANCE PRESSE. Analiştii citaţi de AFP apreciază că jocurile nu sunt făcute şi că depinde pe cine vor susţine candidaţii care au pierdut în primul tur, importantă fiind şi mobilizarea electoratului din zonele urbane şi din străinătate.

După o campanie electorală dominată de continuarea reglării de conturi între Ponta şi preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, numeroşi alegători vor ca noul preşedinte şi premierul să fie din aceeaşi tabără, deşi „experţii se tem de o alunecare antidemocratică”, adaugă AFP.

Scrutinul a fost marcat de incidente la secţiile de votare din străinătate, în special la Paris, Londra şi Viena, unde s-au format cozi lungi şi numeroşi români nu au putut vota, mai scrie AFP, amintind că, în 2009, Traian Băsescu a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte datorită sufragiilor românilor din străinătate.

Alegătorii din Paris au încercat să forţeze intrarea în sediul ambasadei române, pentru a putea vota după ce au aşteptat mai multe ore la rând, notează la rândul său BLOOMBERG, adăugând că erau cozi şi la Viena şi Londra după închiderea secţiilor de vot. „A fost o încălcare a dreptului nostru constituţional de a vota”, a declarat Andrada Voiniţchi, după ce a stat trei ore şi jumătate la coadă în capitala britanică. „Mi-am făcut timp să citesc despre fiecare candidat şi să votez pe baza unei decizii informate. Din păcate nu am putut”, a adăugat ea.

Publicaţia electronică EUOBSERVER menţionează că, în comparaţie cu 2009, românilor din străinătate le-a fost mult mai greu să îşi exercite dreptul de vot, în condiţiile în care ministerul de Externe a trimis doar 600.000 de buletine de vot la ambasade, deşi aproximativ trei milioane de cetăţeni trăiesc şi muncesc în alte ţări. Astfel, cetăţenii din Londra, Paris, Madrid, Berlin şi Bruxelles au stat mai multe ore la cozi, iar câteva mii tot nu au reuşit să voteze până la închiderea urnelor. A fost nevoie de intervenţia poliţiei la Paris, Londra şi Viena, unde oamenii au refuzat să plece şi s-au declarat furioşi pentru organizarea deficitară a scrutinului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult