Acasa InternationalExterne UPDATE – Alegeri prezidențiale în Franța: rezultate parţiale

UPDATE – Alegeri prezidențiale în Franța: rezultate parţiale

scris de S. P.
19 afisari

UPDATE, ora 00,45 – Ministerul de Interne a anunţat duminică seara noi rezultate parţiale după numărarea a 40 de milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Aceste rezultate indică un uşor avans cu 23,54% din voturi pentru Emmanuel Macron şi 22.33% pentru Marine Le Pen, transmite Reuters.

De asemenea, balanţa ar urma să se îndrepte şi mai mult în favoarea candidatului de centru-stânga după numărarea tuturor voturilor exprimate în marile oraşe şi zone metropolitane din Franţa, precum şi în secţiile din Canada şi Statele Unite.

Primele rezultatele parţiale arătau 24,38% din voturi pentru Marine Le Pen şi 22,19% pentru Emmanuel Macron după numărarea a 20 de milioane de voturi exprimate în Hexagon.

Aceste rezultate parţiale îi confirmă pe primii doi clasaţi care vor continua lupta pentru palatul Elysee.

Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon şi-au recunoscut deja înfrângerea în faţa propriilor susţinători, iar ultimul a refuzat să-şi exprime sprijinul pentru Macron sau Le Pen.

Între timp, prezidenţiabilul conservator a anunţat că are de gând să voteze cu Emmanuel Macron pentru a opri ascensiunea Frontului Naţional.

Emmanuel Macron (39 de ani) ar putea să devină cel mai tânăr preşedinte din istoria recentă a Franţei, după Louis-Napoleon Bonaparte, care a ajuns la vârsta de 40 de ani primul preşedinte al Republicii a II-a.

Mişcarea En Marche are doar un an şi nu a participat niciodată la alegeri parlamentare, dar prezidenţiabilul de centru-stânga a anunţat că va începe de luni să construiască o majoritate parlamentară pentru a putea guverna după legislativele din iunie, în care se va lupta cu structuri tradiţionale precum Les Republicans şi Partidul Socialist.

Emmanuel Macron (39 de ani) nu a deţinut niciodată o funcţie aleasă, iar acum se îndreaptă spre al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu cele mai mari şanse de a deveni următorul ocupant de la palatul Elysee.

Presa franceză a scris despre mobilizarea incredibilă a alegătorilor, care se arătau indecişi cu doar o zi înainte de deschiderea urnelor, iar cozi lungi s-au format atât la secţiile de votare din străinătate, cât şi în Paris.

UPDATE – Centristul proeuropean Emmanuel Macron și candidata Frontului Național (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, s-au clasat duminică pe primele locuri în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța, marcând o respingere a partidelor tradiționale, notează AFP.

Favorit al acestui duel final, Emmanuel Macron, fost ministru al economiei în vârstă de 39 de ani, o devansează cu 23-24% pe Marine Le Pen, 48 de ani, creditată cu 21,8-22% din voturi, potrivit estimărilor a trei sondaje de opinie.

Candidatul dreptei François Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul presupuselor angajări fictive ale unor rude, s-a clasat la mică diferență de candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % față de 19,5-20 %), care a avut o ascensiune remarcabilă în ultimele zile de campanie.
Mai mulți susținători ai lui François Fillon au cerut imediat ca în turul al doilea să nu i se acorde votul candidatei FN, Marine Le Pen.

Candidatul socialist, Benoît Hamon, înfrânt drastic cu 6% din voturi potrivit sondajelor, a admis o „sancțiune istorică” pentru partidul său și a cerut să se voteze Macron.

Turul al doilea al prezidențialelor este prevăzut la 7 mai cu preluarea funcției în scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate în iunie.

Cu ocazia turului întâi, desfășurat pe fondul amenințării teroriste, participarea s-a ridicat la circa 70%, unul dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani, potrivit Ministerului francez de Interne.

Centristul Emmanuel Macron și lidera forțelor de extremă dreapta Marine Le Pen conduc în exit-poll-uri în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit postului de radio și televiziune de limbă franceză din Belgia RTBF, informează duminică agenția de presă DPA.

Potrivit RTBF, Macron conduce cu 24% din voturi, fiind urmat de Le Pen cu 22%, potrivit exit-poll-urilor realizate la mijlocul zilei.

Fostul premier conservator Francois Fillon ar întruni 20,5% din voturi, în timp ce liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon s-ar bucura de 18% din voturile francezilor.

Postul RTBF nu oferă mai multe detalii cu privire la cine anume a realizat aceste exit-poll-uri sau câți alegători au răspuns la ele.

În Franța este ilegal să publici exit-poll-uri, rezultate parțiale sau estimări înainte ca procesul de vot să se fi încheiat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult