Acasa InternationalExterne UPDATE-Alegeri prezidentiale in Polonia

UPDATE-Alegeri prezidentiale in Polonia

scris de Ziua Veche
0 afisari

UPDATE-ora 22.00 Bronislaw Komorowski, candidatul partidului liberal Platforma Civica si presedinte interimar, a castigat turul I al alegerilor prezidentiale, fiind urmat de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, transmite Reuters. Potrivit unui exit poll, Komorowski a castigat 41% din voturi, fata de 36% cat a obtinut rivalul sau.

Polonezii merg azi la urne pentru a-si alege un nou presedinte in locul lui Lech Kaczinski, mort in accidentul aviatic din Rusia. Zece candidati sunt in cursa pentru primul tur, dar numai doi conteaza cu adevarat, conform tuturor sondajelor: liberalul Bronislaw Komorowski, in varsta de 58 de ani, si conservatorul Jaroslaw Kaczynski, de 61 de ani, conform Mediafax. Komorowski, presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului si sef interimar al statului, aliat apropiat al premierului liberal si proeuropean Donald Tusk, ar obtine in primul tur intre 41,1 si 51 la suta din voturi.

Lider necontestat al opozitiei conservatoare si presedinte al partidului nationalist Lege si Justitie (PiS), euroscepticul Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui mort in accidentul aviatic de la Smolensk, este creditat cu 29-35,4 la suta din intentiile de vot. Daca nici un candidat nu trece duminica pragul de 50 la suta din voturi, un al doilea tur este prevazut pentru 4 iulie.

Biroul Parlamentului polonez a dezvaluit declaratiile de venit ale principalilor candidati la presedintie, cel mai bogat fiind independentul Andrzej Olechowski, cu o avere de patru milioane de euro, in timp ce Jaroslaw Kaczynski nu detine masina personala, relateaza Radio Polonia, in pagina online.

Andrzej Olechowski a reusit sa acumuleze 2,7 milioane de zloti (660.000 de euro) in depozite bancare, iar candidatul Platformei Civice, Bronislaw Komorowski, dispune de 140.000 de zloti (34.000 de euro), 1.300 de dolari si 400 de euro, in conturi bancare. Candidatul Partidului Lege si Justitie, Jaroslaw Kaczynski, are un depozit de 110.000 de zloti (27.000 de euro).

Unii candidati au contractat si imprumuturi. Dintre cei mai importanti candidati, Bronislaw Komorwski are datorii de 134.500 de zloti (33.000 de euro).

Privind proprietatile detinute, Andrzej Olechowski are doua case, in Muntii Tatra si Beskidy din Silezia, si cinci apartamente in Varsovia. Proprietatile au o valoare de aproximativ 6,5 milioane de zloti (1,6 milioane de euro). Bronislaw Komorowski detine doua apartamente in Varsovia, o casa de vacanta in Buda Ruska, nord-estul Poloniei, si un teren de construit, toate in valoare de aproape trei milioane de zloti (740.000 de euro). Pe de alta parte, Jaroslaw Kaczynski detine doar o sesime dintr-o casa de 165 de metri patrati. Bronislaw Komorowski si Andrzej Olechowski sunt amandoi proprietari a cate doua masini, dar cele ale lui Olechowski sunt mai scumpe. Kaczynski nu are nicio masina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult