Acasa InternationalExterne Alegeri prezidențiale Moldova

Alegeri prezidențiale Moldova

scris de Misu Andrei
60 afisari

Surpriză de proporții în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Candidata opoziției, Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. După ce inițial a fost dată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora. 

Rezultate oficiale finale. Toate procesele-verbale, atât din țară, cât și din străinătate, au fost procesate. Maia Sandu a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu 36,16 la sută din voturi și va intra în turul al doilea, la 15 noiembrie, cu actualul președinte al țării, Igor Dodon, care a obținut 32,61 la sută din voturi.

Clasamentul celorlalți participanți la primul tur de scrutin este următorul:

Renato Usatîi – 16,90 la sută

Violeta Ivanov – 6,49 la sută

Andrei Năstase – 3,26 la sută

Octavian Țîcu – 2,01 la sută

Tudor Deliu – 1,37 la sută

Dorin Chirtoacă – 1,20 la sută

În diaspora au votat 149.178 de persoane, iar Maia Sandu a fost preferată de 70,12 la sută dintre alegători. Pe locul al doilea la votul diasporei s-a clasat Renato Usatîi, cu 17,25 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a avut doar 3,65 la sută dintre sufragii, cu câteva sutimi mai mult decât Andrei Năstase, care are 3,59 la sută.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult