Alegeri SUA 2012: Cum a decurs ultima dezbatere (video) | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Alegeri SUA 2012: Cum a decurs ultima dezbatere şi cine e dat câştigător (video)

Alegeri SUA 2012: Cum a decurs ultima dezbatere şi cine e dat câştigător (video)

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

La ultima dezbatere din 22 octombrie, cei doi candidaţi pentru Casa Alba, Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat îndeosebi pe teme legate de Orientul Mijlociu, Iran şi apărare.

Alegeri SUA 2012: Cum a decurs ultima dezbatere şi cine e dat câştigător

Cu doar 15 zile înainte de alegeri, diferenţa dintre Barack Obama şi Mitt Romney în sondaje a dispărut, cei doi candidaţi fiind aparent la diferenţă de unul-două puncte conform anchetelor, un procent inferior marjei de eroare. După saluturi, cei doi candidaţi s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au „intrat rapid în pâine”, prima întrebare a moderatorului referindu-se la Libia şi atacul împotriva consulatului american de la Benghazi de la 11 septembrie, în cursul căruia ambasadorul şi alţi trei americani au murit.

Candidatul republican la preşedinţie Mitt Romney a apreciat că „nu doar omorându-i” vor ajunge Statele Unite să elimine ameninţarea teroristă şi Al-Qaida, el fiind de părere că SUA va trebui să stabilească „o strategie completă şi solidă pentru a ajuta lumea musulmană şi alte zone ale lumii să respingă extremismul radical violent”. De la începutul dezbaterii consacrată politicii externe şi apărării, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a îl elimina pe liderul Al-Qaida în cadrul unui îndrăzneţ raid commando pe teritoriul pakistanez în 2011, eveniment pe care preşedintele îl aminteşte cu fiecare ocazie ca dovadă a calităţilor sale de lider. Cu toate acestea, pentru republican, SUA duc lipsa unei strategii pentru a face faţă islamului radical care s-a manifestat în repetate rânduri de la începutul Primăverii arabe. Acesta a amintit mai ales situaţia din Libia, unde consulatul de la Benghazi a fost luat cu asalt de către „terorişti”, Mali unde grupuri „de tipul Al-Qaida” controlează nordul ţării şi Egiptul, guvernat de un preşedinte ce face parte din Frăţia Musulmană.

De partea cealaltă Barack Obama l-a acuzat pe rivalul său republican Mitt Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă, mai ales când a susţinut războiul din Irak în 2003. Negând orice acord cu Iranul pentru a începe negocieri bilaterale cu privire la programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a amintit că obiectivul este să împiedice Iranul să obţină bomba atomică prin intermediul „sancţiunilor paralizante” care, conform acestuia, „funcţionează”.

Candidatul republican a susţinut la rândul său sporirea sancţiunilor şi măsuri de izolare a Iranului pe plan diplomatic. Vorbind despre o acţiune militară împotriva Iranului, republicanul a susţinut că este vorba de o opţiune „pe care trebuie să o considerăm ca ultima măsură dacă toate celelalte căi au fost încercate”.

Preşedintele Barack Obama a afirmat că în cazul unui atac iranian asupra Israelului, Statele Unite ar fi alături de acesta, după ce a fost criticat de Mitt Romney cu privire la degradarea relaţiilor cu statul evreu. Obama a declarat că „Israelul este cel mai important aliat pe care SUA îl are în regiune”. De cealaltă parte, Mitt Romney a reclamat faptul că relaţiile americano-israeliene au suferit din cauza unor tensiuni „foarte regretabile” în decursul mandatului preşedintelui Obama, susţinând totodată „că retragerea programului de apărare antirachetă din Polonia şi modul în care a fost făcută această retragere este regretabil”.

Întrebat despre probleme legate de apărare în cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, luni, la Boca Raton (Florida, sud), Mitt Romney a dat ca exemplu situaţia US Navy pentru a justifica cele 2.000 de miliarde de dolari în plus pe care vrea să le aloce în zece ani armatei americane. Preşedintele Barack Obama l-a ironizat pe Mitt Romney, care şi-a exprimat regretul că marina americană nu a mai avut la fel de puţine nave din 1917, amintind că armata americană are, de asemenea, „mai puţini cai şi baionete” şi continuând pe acelaşi ton prin a aminti că SUA are „acele lucruri numite portavioane pe care aterizează avioanele” şi „acele nave care merg pe sub apă, submarine nucleare”.

În materie de apărare, cei doi candidaţi au avut opinii diferite cu privire la bugetul alocat forţelor armate, după un deceniu de creştere a bugetului Pentagonului. Barack Obama vrea stabilizarea acestuia la 2,9 la sută din PIB în următorii zece ani. În pofida încheierii conflictelor din Irak şi Afganistan, Mitt Romney vrea menţinerea acestuia la 4 la sută din PIB. Această promisiune va conduce la o creştere totală a bugetului în zece ani cu 2.000 de miliarde de dolari, respectiv cu 35 la sută mai mult decât bugetul prevăzut de Barack Obama.

Un sondaj realizat de CNN/ORC International Poll şi prezentat de mediafax după dezbaterea prezidenţială de luni, 22 octombrie, arată că cei care au urmărit această confruntare televizată între Barack Obama şi Mitt Romney nu au identificat un câştigător clar, dar preşedintele a înregistrat un uşor avans în faţa adversarului său.  Astfel, 48 % dintre telespectatorii dezbaterii consideră că Obama a câştigat dezbaterea, iar 40% Romney, marja de eroare fiind de plus sau minus 4,5 la %. Majoritatea, respectiv 59%, consideră că Obama a fost mai bun decât se aşteptau, în timp ce 15% cred că a fost mai slab, iar 23% cred că s-a comportat conform aşteptărilor lor. Cât despre Romney, acesta a depăşit aşteptările a 44 % dintre telespectatori, în timp ce 26 % cred că acesta a fost mai slab decât se aşteptau, iar 26 % consideră că s-a comportat conform aşteptărilor lor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult