Acasa InternationalExterne Alegeri Turcia. Cursă strânsă între Erdogan și Kilicdaroglu. Primele rezultate parțiale

Alegeri Turcia. Cursă strânsă între Erdogan și Kilicdaroglu. Primele rezultate parțiale

scris de C.S.
49 afisari

Numărătoarea voturilor la alegerile prezidențiale din Turcia a început deja de două ori, iar primele rezultate au apărut în presa turcă.

UPDATE– Turcii au votat duminică în alegerile prezidențiale, iar rezultatele oficiale preliminare îl arată pe Erdogan în fața rivalului său, dar sub pragul de 50% necesar pentru câștigarea directă a scrutinului. Erdogan a declarat noaptea târziu că, pe măsură ce toate voturile sunt numărate, are încă șanse să câștige un nou mandat prezidențial încă din primul tur, dar că este gata și pentru un posibil tur secund, care va avea loc peste două săptămâni. Rivalul său i-a răspuns, spunând de asemenea că e gata pentru al doilea tur, scriu CNN Turk, Al Jazeera și BBC.
Șeful Consiliului Electoral Suprem al Turciei, Ahmet Yener, a anunțat în cele din urmă primele rezultate oficiale – datele de până acum fiind transmise de agențiile de știri. Pe baza acestor rezultate, Erdogan este în frunte cu 49,49% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu are 44,79%. El a spus că peste 91,93% din voturi au fost numărate, scrie BBC. Întrebat dacă poate spune oficial dacă va exista un al doilea tur de scrutin, el răspunde: „Numărătoarea continuă”.

UPDATE 19.50: După numărarea a 38% din voturi, situația arată așa: Recep Tayyip Erdogan: 52,85% Kemal Kilicdaroglu: 41,23% Sinan Ogan: 5,37% Muharrem Ince (retras din cursă): 0,55%

UPDATE 19.45: Faik Oztrak, purtătorul de cuvânt al CHP, partidul lui Kilicdaroglu, a declarat că partidul său vede o „imagine pozitivă” în rezultatele votului și a acuzat agenția de stat Anadolu că manipulează datele pe care le primește, prezentând mai întâi rezultatele din bastioanele lui Erdogan. „Agenția Anadolu face manipularea tradițională pentru ultima dată”, a declarat el, adăugând: „Se pare că participarea va fi la un nivel record”. ADVERTISING „Le cerem cetățenilor noștri să urmărească declarațiile noastre”, a adăugat el, citat de Al Jazeera.

Alegerile din Turcia sunt unele dintre cele mai importante din ultimii ani, în condițiile în care există o șansă semnificativă ca actualul președinte, Recep Erdogan, să piardă puterea după 20 de ani.

În presa turcă au apărut primele rezultate parțiale ale alegerilor din Turcia. Conform acestora, prezența la vot a fost una masivă, de 87,89%. Conform Anadolu, agenția de presă de stat turcă, după numărarea 16,99% din voturi, la ora 19:00 – Erdogan are 55,98%, în timp ce Kilicdaroglu are 38,08%.

Kemal Kilicdaroglu le-a cerut pe Twitter funcționarilor electorali să nu părăsească urnele de vot până la procesarea ultimului buletin. „Vreau să fac un apel către eroii noștri, ai democrației. Să nu părăsiți niciodată urnele de vot, indiferent de situație, până la predarea ultimului proces-verbal semnat”, a spus el. „Manifestarea completă și corectă a voinței poporului depinde de determinarea voastră. Veți vedea, va merita oboseala voastră”, a asigurat el.
Numărătoarea a ajuns abia la 19% din voturi, prin urmare, rezultatele nu sunt deocamdată relevante. Datele preliminare arată totuși că situația se schimbă ușor. Analiștii au declarat că Kilicdaroglu, care are un nivel ridicat de susținere în cele mai mari orașe din Turcia, va avea un scor mai mic după numărarea primelor voturi, dar ar trebui să crească pe măsură ce tot mai multe voturi sunt procesate. După numărarea a 19% din voturi, situația arată așa: Recep Tayyip Erdogan: 55,4% Kemal Kilicdaroglu: 38,5% Sinan Ogan: 5,39% Muharrem Ince (retras din cursă): 0,5%

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult