Acasa InternationalExterne UPDATE Aleksandr Lukasenko a cerut oprirea tranzitului de gaz spre Europa

UPDATE Aleksandr Lukasenko a cerut oprirea tranzitului de gaz spre Europa

scris de Ziua Veche
3 afisari

.UPDATE 17.10

Gazprom isi va asigura clientii din Europa si din regiunea Kaliningrad cu acelasi volum de gaz natural ca pana in prezent, in ciuda deciziei Belarusului de a bloca tranzitul de gaz rusesc, scrie RIA Novosti.

Compania va folosi surse alternative, inclusiv prin Ucraina si Lituania, utilizand instalatiile de stocare subterana si piata spot, a declarat marti reprezentantul oficial Gazprom, Serghei Cuprianov. Toate masurile au fost luate dupa ce presedintele rus Medvedev a dat instructiunile necesare conducerii Gazprom, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Natalia Timakova.

Avem deja confirmarea de la Kiev ca sistemului ucrainean este pregatit. Intentionam sa utilizam gazul din instalatiile subterane si piata spot. Consumatorilor din Kaliningrad le va fi furnizat gazul prin intermediul Lituaniei. Toti clientii vor primi volumul complet de gaz”, a spus Cuprianov, adaugand ca decizia Belarusului de a bloca tranzitul este nejustificata.

De asemenea, seful companiei a recunoscut ca exista o restanta fata de Belarus, dar s-a abtinut sa numeasca suma; el a precizat doar ca datoria Rusiei pentru tranzit este comparabil aceeasi cu datoria Belarusului fata de Gazprom.

–––– 

Presedintele belarus a ordonat marti oprirea tranzitului de gaz rus pe teritoriul tarii sale spre Europa, acuzand Moscova de “umilirea poporului belarus”, a indicat purtatorul sau de cuvant, Pavel Liogki.

“Presedintele belarus Lukasenko a ordonat oprirea tranzitului de gaz rus via Belarus”, a declarat Pavel Liogki, potrivit Agerpres. “Declaratiile liderilor rusi umilesc poporul belarus. Nu Belarusul are datorie fata de Gazprom, ci Gazprom are fata de Belarus”, a afirmat presedintele Lukasenko, in cadrul unei intalniri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Gigantul rus Gazprom a continuat sa reduca livrarile in Belarus, de la 15%, luni, la 30%, marti, din cauza datoriei pe care aceasta tara o are fata de compania rusa, estimata de Moscova la 200 de milioane de dolari. Gazprom intentioneaza sa reduca livrarile treptat pana la la 85%.

Belarus, tara de tranzit pentru 20% din gazele naturale ruse destinate consumatorilor europeni, sustine insa ca Moscova este cea care trebuie sa plateasca Belarusului 200 de milioane de dolari pentru tranzitul la gaz catre Europa.

0 comentariu

gogu 09-04-2010 - 16:57

dragi investitori austrieci si rusi profitati ca sintem prosti poate asa ne vom trezi la realitate si vom cere salarii europene.tara lu papura voda

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult