Acasa InternationalExterne ALERTĂ NUCLEARĂ la două reactoare de la Fukushima

ALERTĂ NUCLEARĂ la două reactoare de la Fukushima

scris de M.A.
1 afisari

UPDATE 18.35: La centrala nucleară de la Onagawa nivelurile de reactivitatea depăşesc limitele permise. „Autorităţile japoneze au informat AIEA că primul nivel (cel mai jos) de stare de urgenţă la centrala Onagawa a fost semnalat de către Tohoku Power Company”, a declarat într-un comunicat AIEA, agenţie ONU cu sediul la Viena. Cele trei reactoare ale centralei nucleare Onagawa „sunt sub control”, potrivit autorităţilor japoneze, mai indică AIEA. În conformitate cu reglementările japoneze, „alerta a fost declarată ca urmare a nivelurilor de radioactivitate înregistrate, care depăşeau limitele permise în apropierea centralei”, precizează AIEA. „Autorităţile japoneze încearcă să descopere sursa radiaţiilor”, încheie comunicatul AIEA.

UPDATE 15.20: Situaţia la centrala nucleară Fukushima, afectată după seismul devastator de vineri, se află sub controlul specialiştilor japonezi, a indicat duminică o sursă din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), citată de RIA Novosti si Agerpres. „Situaţia la centrala Fukushima-1 este în prezent sub control. Specialiştii japonezi fac eforturi cu adevărat eroice pentru rezolvarea problemelor la centrala afectată de seism. Ei vor furniza informaţii complete şi la timp AIEA despre situaţia de la centrală. Eu cred că pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), accidentul va fi evaluat la nivelul 4”, cel mai ridicat fiind 7, a precizat sursa citată.

Guvernul japonez consideră că este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 să fi fost declanşate procese de fisiune, după o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.


Explozie la Fukushima

foto: raincoaster.comGuvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen, transmite AFP, citata de Mediafax. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adăugat însă că învelişul reactorului 3 poate rezista în cazul unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat.

El a precizat că nu sunt necesare noi evacuări în apropierea centralei, iar o eventuală explozie nu va pune în pericol populaţia din zonă.

„Credem că este foarte probabil să se fi declanşat o fisiune”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. „Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând de la această ipoteză”, a adăugat el, referindu-se la reactoarele 1 şi 3 de la centrala nucleară, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfuncţii ale sistemelor de răcire. Centrala Fukushima 1 este situată la 250 de kilometri nord de Tokyo. Reactorul 1 al centralei a înregistrat încă de sâmbătă o creştere a temperaturii, ceea ce a determinat autorităţile să deschidă vanele pentru a evacua excesul de vapori. O explozie produsă în incinta centralei a dus la prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul, însă Guvernul japonez a dat asigurări că învelişul acestuia nu a fost afectat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult