Acasa InternationalExterne Alexandru cel Mare pune bete-n roate Macedoniei in drumul spre Uniunea Europeana

Alexandru cel Mare pune bete-n roate Macedoniei in drumul spre Uniunea Europeana

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Autoritatile de la Skopje si cele de la Atena trebuie sa gaseasca, in urmatoarele luni, o solutie in disputa privind numele Macedoniei, pentru a permite demararea negocierilor in vederea aderarii acesteia la Uniunea Europeana. Declaratia a fost facuta la finalul saptamanii de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, dupa o intrevedere avuta cu premierul macedonean, Nikola Gruevski. Potrivit Euobserver, Fule a precizat ca va sprijini negocierile, “care, dublate de vointa politica, vor duce la gasirea unei solutii”. Acesta a remarcat progresele facute de Macedonia in ultimul an, ce au dus la ridicarea vizelor pentru cetatenii macedoneni care circula in Uniune (decembrie 2009 – n.r.), dar a subliniat si faptul ca autoritatile de la Skopje si cele de la Atena trebuie sa ia o serie de masuri concrete in vederea rezolvarii acestui diferend.

In pofida recomandarilor Comisiei Europene, in luna decembrie a anului trecut, adoptarea unei decizii in acest sens a fost amanata din cauza opozitiei Greciei, care este nemultumita de faptul ca numele statului vecin, Macedonia, corespunde cu cel al vechii sale regiuni istorice. Mai mult, in 2007, autoritatile de la Skopje au decis ca aeroportul din capitala si o autostrada importanta sa poarte numele “Alexandru cel Mare”, fapt care a starnit critici dure din partea oficialilor de la Atena. Totusi, in cazul in care cele doua parti ajung la un compromis, liderii din UE ar putea decide inceperea negocierilor cu Macedonia, in cadrul summitului din luna iunie. Potrivit unui oficial de la Bruxelles, in cazul in care se va gasi o solutie, Macedonia ar putea intra in Uniune odata cu Islanda, dar dupa Croatia. “Dupa demararea negocierilor, oamenii vor avea o mare surpriza. Toata lumea considera ca Islanda nu va avea nici o problema in a deveni membru al UE, dar, in realitate, Macedonia va fi cea care va incheia foarte repede capitolele de negociere. In ciuda unor probleme clasice, din domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei, Macedonia si-a armonizat legislatia si a implementat majoritatea cerintelor Uniunii Europene”, a mai adugat acesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS