Acasa InternationalExterne „Allahu Akbar”- Atac terorist la Bruxelles

„Allahu Akbar”- Atac terorist la Bruxelles

scris de A.A.
267 Afisari

Un atac terorist a avut loc luni seara în Bruxelles. Cel puțin două persoane au fost ucise și cel puțin una a fost rănită de către o persoană care a început să tragă la întâmplare în oamenii de pe stradă în timp ce striga „Allahu Akbar”, anunță presa din Belgia.

Suspectul atacului de la Bruxelles e în prezent căutat de poliție. Forțele de ordine nu au reușit încă să îl localizeze. Cele două persoane decedate aveau naţionalitate suedeză, a anunţat poliţia, care a precizat că o anchetă este în desfăşurare, relatează agenţia de presă Belga, preluată de Agerpres. Victimele purtau tricouri suedeze. Luni seara la Bruxelles e programat meciul de fotbal Belgia-Suedia, în cadrul calificărilor pentru Euro 2024. Împuşcăturile au avut loc în jurul orei 19:15, în apropiere de Place Sainctelette, conform poliției belgiene, dar circumstanţele exacte ale incidentului sunt încă neclare.
Potrivit unui martor, atacatorul ar fi strigat „Allahu Akbar” înainte de a trage focurile de armă.

„Salutul islamic Allahu Akbar. Numele meu este Abdesalem Al Guilani şi sunt un luptător pentru Allah. Sunt din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubeşte şi urâm pe cine ne urăşte. Trăim pentru religia noastră şi murim pentru religia noastră. Alhamdulah. Fratele tău s-a răzbunat în numele musulmanilor. Am ucis 3 suedezi până acum, Al hamdoulelah. 3 suedezi, da. Cei cărora le-am greşit cu ceva, să mă ierte. Şi eu îi iert pe toţi. Salam Aleykoum„, spune bărbatul care susţine că este autorul atacului, potrivit Reuters.

Imaginile surprinse de locuitorii din zonă arată cum un bărbat îmbrăcat într-o jachetă portocalie fluorescentă şi cu o cască albă soseşte pe un scuter, coboară de pe acesta şi trage mai multe focuri de armă în stradă cu o armă automată. Mai multe persoane fug într-o clădire de apartamente, dar bărbatul înarmat le urmăreşte şi redeschide focul în holul de la intrare. Martorii de la fața locului l-au auzit pe atacator strigând „Allah Akbar”.

Suspectul atacului terorist de la Bruxelles a fugit pe un scuter. Într-un filmuleț pe care l-a postat pe internet, autorul împușcăturilor a afirmat că aparține Statului Islamic și s-a lăudat că a ucis răufăcători pentru a „răzbuna musulmanii și că trăim și murim pentru religia noastră”.

Partida Belgia – Suedia, suspendată

Echipa suedeză nu au mai dorit să dispute repriza secundă, potrivit postului suedez de televiziune TV6, citat de Reuters, iar belgienii au fost de acord cu solicitarea jucătorilor suedezi.
Meciul a fost suspendat la pauză „din motive de securitate”, potrivit UEFA.

„În urma unui presupus atac terorist la Bruxelles, în această seară, s-a decis, după consultări cu cele două echipe şi cu poliţia locală, ca meciul din preliminariile EURO 2024 dintre Belgia şi Suedia să fie suspendat”, a transmis UEFA, scrie Agerpres.

Scorul era egal la 1-1 când s-a aflat vestea suspendării, iar fanii suedezi au fost rugaţi să rămână pe stadion.

Belgia şi-a rezervat deja locul la turneul final din Germania de anul viitor, în timp ce Suedia nu se poate califica.

Echipa Belgiei obţinuse deja calificarea la turneul final, iar luni a obţinut biletul pentru EURO 2024 şi Austria, prin victoria cu 1-0 din Azerbaidjan.

Populaţia a fost avertizată să nu facă deplasări inutile în Bruxelles

Atacul a avut loc într-un moment în care în unele ţări europene există preocupări sporite în materie de securitate legate de conflictul dintre Israel şi Hamas.

Belgia a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel. Populaţia a fost avertizată să nu facă deplasări inutile în capitală.

După atacul mortal de la Bruxelles, Franţa a înăsprit controalele la graniţa cu Belgia a anunţat presa belgiană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS