Acasa InternationalExterne Ambasadorul rus la Kiev: „Rusii si ucrainenii sunt un singur popor”. Oare?

Ambasadorul rus la Kiev: „Rusii si ucrainenii sunt un singur popor”. Oare?

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Cetatenii Rusiei si Ucrainei sunt un singur popor, sustine ambasadorul rus la Kiev, Mihail Zubarov. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa in capitala Ucrainei : „Suntem un singur popor. Intelegeti asta cum doriti”, a spus ambasadorul, referindu-se la lupta comuna impotriva inamicului din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scrie publicatia Svobodnaya Pressa.


A doua zi, nationalistii ucraineni au sarit cu critici aspre la adresa lui Zubarov. In articolul intitulat „Zubarov risca sa devina persona non grata. Declaratia ambasadorului rus in Ucraina despre unitatea popoarelor a starnit reactiile nationalistilor”, se mentioneaza ca forumurile ucrainene au fost invadate de dezbateri legate de subiectele: „cetatenii Rusiei si Ucrainei ar trebui considerati popoare diferite?”, „unii sunt europeni si ceilalti asiatici?”. De aceasta data, un oficial a venit cu o declaratie.

Declaratia lui Zubarov este o incercare voalata de a pune la indoiala nevoia de statalitate ucraineana si, in orice tara a lumii, cuvintele lui ar fi intelese exact asa. De asemenea, acesta este un balon de proba, pentru a vedea cum reactioneaza Ucraina la o astfel de grosolanie”, scrie in ziarul kievean „Deni”, potrivit Svobodnaya Pressa.

Ambasadorul rus, ca un sovin tipic rusesc, a negat existenta limbii, culturii si chiar a poporului ucrainean. Declaratia sa jigneste onoarea si demnitatea fiecarui ucrainean. SBU ar trebui sa–l declare persona non grata”, a spus un veteran al miscarii ucrainene nationaliste, Stepan Hmara.

Vicepresedintele Radei Supreme, Mikola Tomenko, a declarat ca statul ucrainean ar trebui sa se astepte la urmatoarea declaratie in acest sens. „Daca rusii si ucrainenii sunt acelasi popor, inseamna ca nu mai au nevoie de doua state, unul le este de ajuns”, a avertizat Tomenko. Declaratia a starnit si reactia adjunctului sefului Administratiei Prezidentiale din Ucraina, Anna Herman. „Vreau sa protestez oficial impotriva faptului ca reprezentantul Rusiei a spus ca ucrainenii sunt rusi, care traiesc la marginea Rusiei. Aceasta este o insulta la adresa poporului nostru”, a declarat ea. Un reprezentant al Blocului Iulia Timosenko, Vladimir Polohalo, a spus ca ucrainenii si rusii nu pot fi acelasi popor. „Mentalitatea ucraineana este mai apropiata de cea a europenilor, iar a rusilor- de cea asiatica”, sustine el.

Un politolog al Institutului tarilor CSI, Kirill Frolov, sustine ca acesti ucraineni nu pot fi considerati „nationalisti”, din moment ce pretind ca ucrainenii si rusii nu sunt acelasi popor. „Prin convingerea ca ei au cultura nationala si istorie, ei distrug tot ce au creat rusii din Sud-Vestul Rusiei secole de-a randul, care au mers pana la moarte pentru pentru a-si apara ortodoxia si caracterul rusesc”, a precizat Frolov.

In articol se mentioneaza ca un scandal similar a mai avut loc la Kiev, din cauza comentariilor deputatului Dumei, Konstantin Zatulin. El a citat dovezi din istorie care spun ca ucrainenii sunt rusi care locuiesc „la marginea” tarii ruse (in rusa – „U kraya”, de unde vine si numele tarii- n. red.). „Cine sunt ucrainenii? Eu am spus: sunt rusi care locuiesc la extremitatea Rusiei…”, a spus Zatulin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult