Acasa InternationalExterne Amenințǎrile Phenianului. Care a fost rǎspunsul Seulului

Amenințǎrile Phenianului. Care a fost rǎspunsul Seulului

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Seulul a anunțat ca manevrele militare comune cu Washingtonul, prevăzute, ca în fiecare an, în februarie, vor avea loc în pofida ameninţărilor regimului nord-coreean.

Amenințǎrile Phenianului. Care a fost rǎspunsul Seulului (foto:bbc.co.uk)

„Noi nu insultăm Coreea de Nord. Nu putem să punem capăt unui lucru care nu există”, a declarat pentru presă Kim Eui-do, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţia între cele două state din Peninsula Coreeanǎ. Nord-coreenii au propus joi seara ca vecinii şi rivalii lor să înceteze „orice act de provocare şi insulte” începând de la 30 ianuarie, ajunul Anului Nou, o ofertă surprinzătoare, pornind de la Comisia Apărării Naţionale, cea mai puternică entitate militară nord-coreeană.

Această ofertă este pur teoretică, apreciază Ministerul Unificării, având în vedere că singurele provocări şi insulte provin de la Phenian, apreciază instituţia. În pofida îndemnurilor liderului nord-coreean Kim Jong-un la o cooperare mai importantă, Phenianul „a continuat să ne insulte şi să ne ameninţe”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În ceea ce priveşte exerciţiile militare anuale comune cu Statele Unite, asimilate de către regimul stalinist cu pregătirea unei invazii a Coreei de Nord, ele se vor desfăşura conform programării, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Sunt exerciţii de apărare de rutină, ca toate cele efectuate de către state suverane”, a continuat el. Phenianul a ameninţat cu un „holocaust dincolo de orice imaginaţie”, în cazul desfăşurării exerciţiilor, nişte ameninţări „obişnuite”.

În opinia unor analişti, atât Coreea de Sud, cât şi Coreea de Nord vor să arate că au dreptatea de partea lor. „Fiecare vrea să poată să îl acuze pe celălalt că este vinovat de o intensificare a tensiunii” care ar putea apărea în perioada efectuării exerciţiilor militare sud-coreeano-americane, este de părere Yang Moo-jin, un profesor de la Universitatea pentru Studii Coreene de la Seul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult