Acasa InternationalExterne America isi schimba stilul de razboi. Bugetul: 700 de miliarde de dolari

America isi schimba stilul de razboi. Bugetul: 700 de miliarde de dolari

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Pentagonul doreste ca trupele americane sa nu mai fie implicate simultan in mai multe razboaie conventionale mari, ci ca acestea sa fie pregatite pentru mai multe conflicte diferite, conform proiectului noii doctrine militare, ce urma sa fie prezentat luni seara. Potrivit Financial Times, noua strategie de planificare militara va fi inclusa in Quadrennial Defence Review (QDR), un document mandatat de Congres, care analizeaza viitoarele amenintari militare. Mai multi analisti americani avertizeaza insa ca sucesul noii doctrine militare va depinde foarte mult de bugetul alocat apararii pentru anul 2011, care, in opinia acestora, va fi mai mic decat cel din 2010. Ministrul american al apararii, Robert Gates a propus insa cresterea bugetului apararii cu aproximativ 2 %, acesta urmand sa fie mai mare de 700 de miliarde de dolari. Afla aici cum ne afecteaza pe noi si ce replica are Moscova

 

 

Noua doctrina militara americana va inlocui stilul de lupta vechi de aproape 25 de ani, de a purta doua razboaie conventionale mari in doua sau mai multe locuri diferite, in favoarea unei forte de lupta moderne, capabile sa protejeze interesele americane in intreaga lume, in fata unei serii de noi amenintari, cum ar fi atacurile cibernetice, armele anti – satelit, grupurile teroriste si statele care dezvolta armament nuclear.

In decembrie 2009 Robert Gates afirma ca armata americana va continua sa dezvolte noi tehnologii, cum ar fi elicopterele si avioanele fara pilot (drone), care s-au dovedit utile in Irak si Afganistan. Pozitia lui Gates a fost sustinuta si de adjunctul sau, William J. Lynn, care declara ca in prezent armata Statelor Unite foloseste si va continua sa cerceteze noi metode si tehnologii pentru a face fata unor “provocari asimetrice”. Acesta a adugat ca, de exemplu, insurgentii din Afganistan si Irak, folosesc dispozitive explozive improvizate, “care pot insa penetra si cele mai solide blindaje”, in timp ce gruparile teroriste si o serie de state incearca sa obtina arme de distrugere in masa. Specialistii americani sustin insa ca dezvoltarea acestor noi tehnologii ar presupune o crestere a fondurilor alocate acestui domeniu, intr-o perioada in care toata lumea se asteapta la o inghetare a bugetului apararii.

Moscova e mai pragmatica

In luna noiembrie a anului trecut, Federatia Rusa a prezentat varianta finala a noii sale doctrine militare, care, spre deosebire de cele anterioare, prevedea posibilitatea unor atacuri nucleare de descurajare si prevenire asupra potentialilor agresori. Documentul pune accentul pe utilizarea unor arme de noua generatie, cum ar fi dronele, mentionand terorismul si proliferarea armelor de distrugere in masa ca principale amenintari la adresa Rusiei. Atat Washingtonul cat si Moscova se axeaza pe lupta impotriva terorismului, insa una din principalele deosebiri dintere cele doctrine o reprezinta faptul ca, printre altele, Kremlinul considera extinderea NATO ca fiind un pericol.

Cotrocenii coc strategia Romaniei

La Palatul Cotroceni au inceput lucrarile grupului consultativ pentru elaborarea proiectului Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei. Prima reuniune a avut loc in cursul zilei de vineri, 29 ianuarie, sub conducerea lui Iulian Fota, consilier prezidential si seful Departamentului Securitatii Nationale. In afara reprezentantilor institutiilor din sistemul de securitate nationala, la intalnire au fost invitati si cativa reprezentanti ai societatii civile. Consultarile de la Palatul Cotroceni vor continua in perioada urmatoare, Iulian Fota stabilind ca pana la finalul lunii martie 2010 sa fie elaborat un draft al Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei. Potrivit prevederilor legale, Traian Basescu trebuie in cel mult sase luni de la investitura in functia de Presedinte al Romaniei sa inainteze  spre validare Parlamentului Strategia Nationala de Aparare. Aceasta trebuie aprobata in prealabil de membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Guvernul Boc are si el obligatia ca in sase luni de la validare sa prezinte Parlamentului un document intitulat Cartea Alba a Apararii, care defineste obiectivele apararii din perspectiva Programului de Guvernare aprobat de Parlament. Dupa ce aceste doua documente vor primi votul parlamentarilor, Ministerul Apararii Nationale (MApN) poate incepe elaborarea Strategiei Militare. (Vezi mai mult)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult