Acasa InternationalExterne Americanii au inventat “cosmarul talibanilor”

Americanii au inventat “cosmarul talibanilor”

scris de Ziua Veche
0 afisari

Armata americană şi-a dotat soldaţii din Afganistan cu o armă, despre care se spune că va fi “cel mai urât coşmar al talibanilor”.


Este vorba despre un lansator de grenade inteligent, care poate ţinti până la 700 de metri duşmani pe care soldaţii nu-i pot vedea. “Parcă e o armă pe care Sylvester Stallone o pune în mâine lui Rambo, numai că acesta este adevărată”, scrie AFP, citată de Realitatea.net.

Arma XM25 foloseşte senzori speciali pentru a măsura distanţa până la ţintă şi a colecta informaţii asupra contextului în care se află inamicul, cum ar fi presiunea atmosferică, temperatura, obstacolele pe care le trimite muniţiei cu microcipuri, înainte ca aceasta să fie lansată. Arma permite neutralizarea adversarilor ascunşi după un zid sau în tranşee, prin explozia unei grenade deasupra ţintei, fără să fie nevoie de tiruri aeriene.

BBC a raportat explicaţiile lui Richard Audette, care a participat la elaborarea noii arme: “Soldatul trebuie mai întâi să-şi găsească ţinta, apoi să pornească laserul pentru a calcula distanţa până la obstacol în spatele căruia se află inamicul, să fixeze ţinta şi să tragă. Să spunem că laserul a calculat 543 de metri. În momentul tragerii, muniţia pleacă la 543 de metri cu o eraore de maxim trei metri”.

Locotenentul  Chris Lehner spune că  XM25 va schimba complet datele războaielor. Este pentru prima oară când o armă inteligentă este pusă la dispoziţia soldaţilor. O armă costă în jur de 35.000 de dolari şi fiecare mini-grenadă 24 de dolari. Armata americană intenţionează să achiziţioneze 12.500 de bucăţi în 2011.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult