Acasa InternationalExterne Americanii se tem de un nou Cernobâl în Japonia

Americanii se tem de un nou Cernobâl în Japonia

scris de Adrian Pătruscă
7 afisari

Folosirea apei de mare pentru răcirea unui reactor nuclear, așa cum fac acum japonezii la Fukushima, este un gest disperat care amintește de Cernobâl, cred experții americani.

Japonia se confruntă cu riscul unui nou Cernobâl

Foto: Daily Mail

„Situația a devenit atât de critică încât nu mai au, se pare, capacitatea de a aduce apă dulce pentru a răci și stabiliza reactorul, și, în disperare de cauză, recurg la apă de mare”, a apreciat Robert Alvarez, expert în dezarmarea nucleară la Institute for Policy Studies din Washington, citat de Le Figaro. Opinia sa a fost exprimată în cadrul unei audio-conferințe de presă, la care au fost invitați mai mulți experți în energia nucleară.

Centrala trebuie să reziste pierderii totale a alimentării sistemelor de răcire exterioară și interioară, și asigurată în acest caz de generatoare diesel. Această pană totală „este considerată ca foarte improbabilă, dar este totuși un subiect de mare neliniște în ultimele decenii”, explică Ken Bergeron, un fizician specializat în simulări de accidente ale reactoarelor. „Suntem pe un teritoriu necunoscut.”

Reactoarele de la Fukushima au fost oprite, dar miezul reactorului poate fuziona dacă nu este răcit, caz în care se scurge pe podeaua incintei sarcofagului. „Structura sarcofagului este cu certitudine mai solidă la această centrală decât la Cernobâl, dar cu mult mai slabă decât la Three Mile Island.  Dar asta doar viitorul va demonstra”, a declarat Bergeron, făcând aluzie la cele mai grave două accidente nucleare, cel din 1986, de la Cernobâl (Ucraina, URSS) și cel din 1979, de la Three Mile Island (Pennsylvania, SUA).

Japonia nu își mai poate controla centralele nucleare

Foto: Le Figaro

„În acest moment, trebuie făcut față unei situații asemănătoare celei de la Cernobâl, când începe să se toarne nisip și ciment” pentru a acoperi reactorul aflat în fuziune, apreciază Peter Bradford, fost director al Comisiei de Supraveghere Nucleară Americană. ”Dacă situația continuă, dacă nu reușesc să preia controlul, se va trece de la o fuziune parțială a miezului, la o fuziune completă. Va fi dezastrul total”, a spus Joseph Cirincione, conducător al Ploughshares Fund, într-un interviu la CNN. El a reproșat autorităților japoneze că furnizează informații parțiale și contradictorii despre situația centralei.

Prezența cesiului în atmosferă, după ce a fost eliberat surplusul de vapori, indică faptul că este în curs o fuziune parțială, crede Cirincione. „Aceasta a semnalat opearatorilor că barele de combustibil au fost expuse, că nivelul apei a scăzut sub cel al barelor și că barele au început să se încingă, eliberând cesiu”, a explicat el.

Pentru Peter Bradford „este vorba, evident, de o schimbare radicală a situației pentru pretinsa renaștere a filierei energetice nucleare.” Multe țări vor fi descurajate să dezvolte sectorul nuclear. „Imaginea unei centrale nucleare care explodează în  fața ochilor noștri, la televizor, este o premieră”. Însă purtătorul de cuvânt al Asociației Nucleare Mondiale, Ian Hore-Lacy, e convins că riscurile unei fuziuni sau ale unei explozii a reactorului „scad din oră în oră, pe măsură ce combustibilul nuclear se răcește”.

Criză nucleară în Japonia

Foto: Le Figaro

Dar nu numai la centrala de la Fukushima situația este gravă. La centrala Onagowa a fost decretat cel mai înalt grad de urgență. Agenția de Securitate Nucleară Japoneză a precizat că a înregistrat și aici o creștere a radioactivității.

O problemă a apărut și la sistemul de răcire al reactorului nr. 2 de la centrala Tokai, unde o pompă a încetat să mai funcționeze. Centrala se găsește la doar câteva zeci de kilometri de aglomerația urbană a capitalei, Tokyo.

Din cauză că 11 din cele 50 de reactoare nucleare sunt oprite în urma cutremurului, Japonia ce confruntă cu o gravă criză de energie electrică. De astăzi, compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO), care alimentează estul țătrii, a planificat tăieri ale curentului și livrarea acestuia prin rotație

În nord-est, cel puțin 5,6 milioane de locuințe nu aveau curent, iar un milion erau lipsite de apă potabilă. Benzina și motorina au fost raționalizate la 10 litri pentru o alimentare la pompă.

2 comentarii

tanase marian 14-03-2011 - 10:48

excelentele voastre ,cu respect si o mare consideratie a lumii voastre dar sa editamcat de cat an suflete ,,momentul 2012,, care nu va fi un an calendaristic an sine ci un fenomen rar antalnit odata la 26000 de ani, deci atentie ma ccar respectati momentul si marele fenomen cosmic,,…………..nihil sine deo,,………….nu sunt sectant,,……….cu respect sa i adresan creatorului suprem o grupare de sentimente de aduklare si de respingere a energiilor negativa prmite din plin an aceste momente de la derbedeii bogati si fara de dumnezeu ,………….cu respect,……….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult