Acasa InternationalExterne Angela Merkel „deplânge” eșecul negocierilor guvernamentale

Angela Merkel „deplânge” eșecul negocierilor guvernamentale

scris de C.S.
18 afisari

Cancelarul Angela Merkel a „deplâns” în cursul nopții de duminică spre luni eșecul negocierilor pentru formarea unui nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie, care scufundă țara în criză, relatează AFP.

„Deplâng că nu am putut găsi o soluție comună” între partidul său conservator CDU, aliatul său bavarez CSU, liberali (FDP), care au părăsit discuțiile, și Verzi, a declarat ea presei la Berlin la finalul ultimei runde discuții ce au durat 12 ore la Berlin.

În același timp, ea a promis că va face „totul pentru ca țara să fie bine condusă în cursul săptămânilor dificile care vor veni”, în fruntea guvernului în funcție care gestionează problemele curente.

Președintele CSU, Horst Seehofer, a estimat că eșecul discuțiilor și absența unui guvern adevărat constituie „o piedică” pentru țară.

Angela Merkel a menționat că dorește să discute luni cu șeful statului, Frank-Walter Steinmeier, care prin Constituție are de jucat un rol cheie în evoluția situației.

„Vom vedea apoi cum vor evolua lucrurile”, a spus ea.

Angela Merkel și tabăra ei conservatoare au câștigat alegerile legislative, dar cu un scor sub așteptări care o lipsește de majoritate evidentă pentru a fi aleasă din nou în Bundestag, camera inferioară a parlamentului.

Coaliția heteroclită alcătuită din patru partide era singura care îi putea permite să obțină majoritatea parlamentară în Bundestag, după ce social-democrații (SPD) au refuzat să mai guverneze împreună cu ea.

Teoretic, cancelarul federal poate încerca acum să convingă SPD să revină asupra deciziei. Partidul a reiterat însă duminică refuzul unei astfel de alianțe.

De asemenea, își poate asuma riscul de a conduce un guvern minoritar cu majorități schimbătoare. Până în prezent, ea respins această opțiune, subliniind că își dorește un guvern „stabil”.

Rămâne opțiunea convocării unor noi alegeri la începutul lui 2018. Președintele țării este cel care ia o decizie în acest sens, dar duminică Frank-Walter Steinmeier a avertizat împotriva unei asemenea soluții.

Ultimele sondaje arată că numai extrema dreaptă ar fi în măsură să progreseze în cazul unor noi alegeri, după ce în septembrie și-a făcut o intrare istorică în Bundestag cu aproape 13% din voturi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult