Acasa InternationalExterne Antony Blinken promite tot sprijinul SUA pentru Republica Moldova

Antony Blinken promite tot sprijinul SUA pentru Republica Moldova

scris de Misu Andrei
79 afisari

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se află duminică în vizită în Republica Moldova, în cadrul unui turneu mai amplu în estul Europei, după invazia rusă în Ucraina. Înaltul diplomat american a afirmat că multe țări depun un efort foarte mare pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, însă „povara cea mai mare este pentru țările vecine”, asigurând că SUA vor sprijini Chișinăul pentru a putea gestiona această situație dificilă.

„În cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Rep. Moldova nu ne-am confruntat niciodată cu un moment așa de urgent, cu provocările de astăzi. Războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei contra Ucrainei a declanșat o criză umanitară care deja are un impact enorm în zonă, inclusiv în Moldova”, a declarat secretarul de stat american, la Chișinău.

Antony Blinken i-a lăudat duminică pe conducătorii Republicii Moldova pentru că au primit refugiaţi din Ucraina. Se estimează că 240.000 de oameni din Ucraina au traversat frontiera în Republica Moldova pentru a-și salva viața.

„Republica Moldova merită gratitudinea Comunității Internaționale pentru primirea și siguranța pe care a oferit-o refugiaților. Statele Unite vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistența pe care o acordă acestor oameni care au trecut deja prin atâtea.

Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe un fond de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistență umanitară pentru nevoile oamenilor din Ucraina sau a altor țări care ajută la gestionarea acestei crize. Comunitatea internațională are această răspundere a de ajuta Moldova să gestioneze acest impact al războiului și vom transmite acest mesaj și în alte organisme internaționale.

Vreau să mulțumesc în numele poporului american pentru tot ce a făcut Republica Moldova pentru refugiații din Ucraina”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Moldova a ales calea democrației, a economiei incluzive, a apropierii de instituțiile europene. SUA vor sprijini Moldova pe acest drum, cu respectarea principiului neutralității înscrise în Constituția sa. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție”, a adăugat Blinken.

Totodată, înaltul diplomat american a afirmat că multe țări depun un efort foarte mare pentru a-i ajuta pe refugiați, însă „povara cea mai mare este pentru țările vecine, primele care răspund la această criză”.

„Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru”, a adăugat Blinken.

„Vom continua să îi ajutăm pe cei care au fugit din calea războiului. Este, însă, o sarcină dificilă, motiv pentru care am și cerut asistență internațională. Încercăm să edificăm un mecanism pentru a-i ajuta să plece mai departe pe cei care vor să ajungă în alte țări europene”, a spus, la rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult